16.2.17

Placek z ciecierzycy, bez glutenu (Farinata di ceci, senza glutine)

Placek z mąki z ciecierzycy, bez glutenu, może być zdrowszym, ale równie smacznym zamiennikiem białego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, składający się tylko z 2 składników, mąki z ciecierzycy i wody, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i oliwy extravergine. Smacznego!


****

La farinata di ceci è una torta salata semplice da preparare con soli 2 ingredienti come farina di ceci e acqua con l'aggiunta del rosmarino e olio extravergine d'oliva. La farinate è adatta anche ai celiaci perché non contiene glutine. Buon appetito!





SKŁADNIKI

250 g mąki z ciecierzycy 
600-700 ml wody
rozmaryn
sól, pieprz  
oliwa extravergine


****

INGREDIENTI

250 g di farina di ceci
600-700 ml di acqua
rosmarino
sale, pepe
olio extravergine d'oliva





PRZYGOTOWANIE

W dużej i szerokiej misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, stopniowo dolewając zimną wodę. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. 


****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate la farina con acqua. Mescolate facendo in modo che non si formino grumi. Aggiungete un rametto di rosmarino e lasciare riposare per almeno 2-3 ore, mescolando di tanto in tanto.





Z ciasta zdejmujemy powstałą pianę, wyjmujemy rozmaryn. Dodajemy 2 łyżki oleju, doprawiamy szczyptą soli, dokładnie mieszamy. 


****

Rimuovete dall'impasto la schiuma e il rosmarino. Aggiungete 2 cucchiai d'olio e il sale. Mescolate bene il tutto.





Niską formę do pieczenia o średnicy 30 cm smarujemy olejem. Do formy wlewamy ciasto na wysokość ok. 1 cm. Ciasto możemy rozdzielić i upiec w kilku mniejszych formach, najważniejsze, żeby wysokość ciasta nie była większa niż 1 cm.


****

Oleate una teglia da forno con un diametro di 30 cm. Versate nella teglia il composto, fino ad ottenere uno strato di circa 1 cm. Potete dividere l'impasto a metà per fare 2 farinate più piccole.





Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Placek pieczemy ok. 15-18 minut.


****

Cuocete la farinata in forno preriscaldato a 250 gradi per circa 15-18 minuti.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger