21.2.17

Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata in crosta di sale)

Ryba pieczona w soli to mój ulubiony sposób podawania ryby w całości. Ryba zachowuje wtedy swoją delikatność, soczystość i aromat. Sposób przygotowania jest prosty i nie wymagający długich przygotowań. Smacznego!

****

Il pesce in crosta di sale è una delle mie ricette preferite.  perché il pesce rimane morbido, saporito e molto leggero. La preparazione è molto semplice e necessita di pochi ingredienti. Buon appetito!




SKŁADNIKI

2 dorady
2 cytryny
1 kg gruboziarnistej soli
oliwa z oliwek
rozmaryn, szałwia, tymianek


****

INGREDIENTI

2 orate
2 limoni
1 kg di sale grosso
olio d'oliva
timo, salvia, rosmarino




PRZYGOTOWANIE


4 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz 2 łyżki wody.


****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate il sale grosso, le erbe tritate (4 rametti di rosmarino e timo), la scorza grattugiata di 2 limoni e 2 cucchiai d'acqua.




Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy warstwę soli, ok. 1 cm. 
Oczyszczone ryby myjemy i osuszamy. Ryby nadziewamy 2 plasterkami cytryny, gałązką rozmarynu i tymianku oraz 2 listkami szałwii. 
Rybę przekładamy do formy. Wierzch ryby obsypujemy pozostałą solą

****

Foderate uno stampo con carta da forno. Distribuite sopra uno strato di sale di circa 1 cm.
Pulite le orate e riempite la cavità con 2 fette di limone, 2 foglie di salvia, 1 rametto di rosmarino e timo.
Trasferite le orate in una teglia da forno. Copritele con il sale rimasto.




Ryby pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 

****

Infornate le orate in forno preriscaldato a 220 gradi per circa 25 -30 minuti.




Z upieczonej ryby usuwamy skorupę soli.

****

Trascorso il tempo di cottura, rompete la crosta di sale.


Smacznego! Buon appetito!

Jedzmy ryby!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger