14.2.17

Makaron z krewetkami i chili w sosie pomidorowym (Pasta in salsa di pomodoro, peperoncino e gamberetti)







SKŁADNIKI

320 g dowolnego makaronu
300 g passaty pomidorowej
250 g krewetek
1 szalotka
100 ml śmietany 
50 ml białego wina 
szczypta chili
tymianek
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

320 g di pasta
300 g di passata di pomodoro
250 g di gamberi
1 scalogno
100 ml di panna 
50 ml di vino bianco 
peperoncino
timo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodajemy krewetki, gałązki tymianku oraz białe wino. Czekamy, aż wino wyparuje, po czym dodajemy passate pomidorową i śmietanę. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut. 
  2. W międzyczasie gotujemy makaron.
  3. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
  4. Makaron posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.

****

PREPARAZIONE
  1. In una padella scaldate 2 cucchiai di olio, aggiungete lo scalogno tritato. Lasciate cuocere a fuoco vivace. Aggiungete i gamberi e qualche rametto di timo. Bagnate i gamberi con il vino bianco, che lascerete evaporare. Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro e la panna. Aggiustate di sale, pepe e peperoncino. Lasciate cuocere per circa 5 minuti.
  2. Nel frattempo cuocete la pasta al dente.
  3. Scolate la pasta e trasferitela in padella, mescolate il tutto.
  4. Servite la pasta con una spolverata di pepe macinato fresco e timo secco.

Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger