1.2.17

Kluseczki z mąki z ciecierzycy, bez jajek (Gnocchetti di farina di ceci, senza uova




SKŁADNIKI

225 g mąki z ciecierzycy  
225 g mąki pszennej
400-450 g wody
40 g masła 
parmezanu
szałwia 
sól, pieprz  

****

INGREDIENTI

225 g di farina di ceci
225 g di farina 00
400-450 g di acqua
40 g di burro
parmigiano
salvia
sale





PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Stopniowo dodajemy wrzącą wodę. Ciasto na kluseczki dokładnie mieszamy, aby było gładkie i bez grudek.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate le farine e il pizzico di sale. Aggiungete poco alla volta acqua bollente. Amalgamate fino ad ottenere un impasto morbido.




W garnku zagotowujemy wodę. 
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki. Zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, łyżeczką nabieramy kluseczkę, po czym wkładamy do wody. W taki sam sposób przygotowujemy resztę kluseczek. 
Czekamy, aż kluseczki wypłyną na wierzch, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.

****

Mettete in una pentola acqua e sale fino a portare a bollore.
Per dare la forma agli gnocchetti immergete il cucchiaino nell'acqua bollente, poi con lo stesso cucchiaino prendete uno gnocco e mettelo nell'acqua. Facete allo stesso modo per ogni gnocco.
Attendete che gli gnocchi vengano a galla. A quel punto recupereteli con una schiumarola.




Na patelni rozpuszczamy masło. Do masła wrzucamy listki szałwii. Możemy wrzucać cale listki lub w kawałeczkach. Listków szałwii lepiej nie kroić nożem, bo ściemnieją, wystarczy porwać je palcami.
Szałwię smażymy na masełku ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kluseczki wrzucamy na patelnię z masełkiem, podgrzewamy ok. 2 minut.

****

Sciogliete del burro in una padella. Aggiungete delle foglie di salvia spezzate. Soffriggete la salvia con il burro per circa 5 minuti. Aggiungete sale e pepe.
Per ultimo mettete gli gnocchetti nella padella con il burro alla salvia e riscaldateli per circa 2 minuti.




Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.

****

Servite gli gnocchetti aggiungendo delle foglie di salvia e con del parmigiano grattugiato.


Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger