24.2.17

Kakaowe maseczki karnawałowe (Maschere di carnevale di pasta frolla al cacao)




SKŁADNIKI (na ok. 20 ciasteczek)

300 g mąki pszennej 
150 g masła
100 g cukru pudru
30 g gorzkiego kakao w proszku
3 żółtka 
1 laska wanilii

Dekoracja:
100 g gorzkiej czekolady
50 g kolorowej posypki


****

INGREDIENTI (per circa 20 biscotti)

300 g di farina 00
150 g di burro
100 g di zucchero a velo
30 g di cacao in polvere
3 tuorli
1 bacca di vaniglia

Decorazione:
100 g di cioccolato fondente
50 g di codette colorate




PRZYGOTOWANIE
  1. Przesianą mąkę miksujemy z twardym masłem. Dodajemy cukier puder, kakao w proszku, ziarenka z laski wanilii oraz żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą oraz kolorową posypką.

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate la farina setacciata con il burro freddo. Aggiungete lo zucchero a velo, il cacao in polvere, i semi di una bacca di vaniglia e 3 tuorli. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. 
  2. Formate una palla avvolgetela nella pellicola e lasciatela riposare in frigo per circa 30 minuti.
  3. Stendete l'impasto e con degli stampini ricavate delle sagome, lo spessore deve essere di circa 5 mm.
  4. Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 10-15 minuti. Lasciate raffreddare. 
  5. Decorate i biscotti con il cioccolato fondente fuso e le codette colorate.
Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger