8.2.17

Gryczane crumble z jabłkami i czekoladą, bez glutenu (Crumble con farina di grano saraceno, mele e cioccolato, senza glutine)






SKŁADNIKI

2-3 jabłka 
100 g mąki gryczanej  
100 g gorzkiej czekolady
80 g orzechów pekan
50 g syropu z agawy
1 cytryna
cynamon

****

INGREDIENTI

2-3 mele
100 g di farina di grano saraceno
100 g di cioccolato fondente
80 g di noci pecan
50 g di sciroppo d'agave
1 limone
cannella 




PRZYGOTOWANIE

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

****


Sciogliete il cioccolato fondente a bagnomaria, lasciatelo raffreddare.




Orzechy pekan tostujemy na rozgrzanej patelni ok. 3 minut. Ostudzone orzechy kroimy na drobne kawałki.


****

Tostate le noci pecan in una padella per circa 3 minuti, poi tritatele grossolanamente.





Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, syrop z agawy, orzechy pekan i rozpuszczoną czekoladę. Z ciasta wyrabiamy kruszonkę.  


****


Per preparare il crumble impastiamo la farina di grano saraceno, lo sciroppo d'agave, le noci pecan e il cioccolato sciolto. 




Obrane jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
Na dno 4 żaroodpornych foremek do pieczenia układamy jabłka, na które wysypujemy kruszonkę. Crumble pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

****


Lavate e sbucciate le mele. Mescolate le mele con il succo di limone e la cannella.
Prendete delle cocotte monoporzione. Versate le mele sul fondo e poi coprite con le briciole di crumble. Infornate per circa 20-25 minuti in forno preriscaldato a 170 gradi.


Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Wyglada cudownie :) Przepyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za komentarz i odwiedziny, pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger