23.2.17

Chiacchiere all'arancia - włoskie faworki z nutką pomarańczy




SKŁADNIKI na ok. 30 chiacchiere

500 g mąki pszennej  
80 g cukru
50 g masła
30 g alkoholu (w oryginale grappa, ale może też być wódka)
6 g proszku do pieczenia 
3 jaja
1 żółtko 
1 pomarańcza 
1 laska wanilii
szczypta soli
olej do smażenia 

Dekoracja:
cukier puder 
gorzka czekolada


****

INGREDIENTI per circa 30 chiacchiere

500 g di farina 
80 g di zucchero
50 g di burro
30 g di grappa 
6 g di lievito per dolci
3 uova
1 arancia
1 tuorlo
1 bacca di vaniglia
un pizzico di sale
olio di semi

Decorazione:
zucchero a velo
cioccolato fondente





PRZYGOTOWANIE
  1. Ciasto na chiacchiere najlepiej wyrabiać w robocie. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka i wódkę. Po połączeniu się składników dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z pomarańczy oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto wyrabiamy przynajmniej 10 minut.
  2. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy  na bok na ok. 1 godz.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Z ciasta wycinamy prostokąty 5x10 cm. Środek każdego prostokąta dwukrotnie nacinamy.
  4. Rozgrzewamy olej do temperatury maks. 170 stopni. Chiacchiere smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  5. Chiacchiere obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą. 

****

PREPARAZIONE
  1. In una planetaria versate la farina, il lievito vanigliato e lo zucchero. Aggiungete un pizzico di sale, le uova sbattute e la grappa. Amalgamate bene gli ingredienti. Per ultimo aggiungete la scorza d'arancia grattugiata, i semi della bacca di vaniglia e il burro ammorbidito. Impastate il tutto per almeno 10 minuti.
  2. Avvolgete l'impasto con la pellicola e lasciatelo riposare per circa 1 ora.
  3. Stendete l'impasto fino a raggiungere 2 mm. Ritagliate le striscioline lunghe 10 cm e larghe 5 cm. Su ogni rettangolo praticare 2 tagli centrali.
  4. In una pentola versate l'olio di semi e quando sarà bollente (max. 170 gradi), friggete le chiacchiere. Appena saranno dorate, scolate le chiacchiere con una schiumarola.
  5. Decorate le chiacchiere con cioccolato fondente fuso o zucchero a velo.






Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za odwiedziny i miłe słowa :) pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger