24.1.17

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy (Zuppa invernale con lenticchie e ceci)




SKŁADNIKI

250 g ciecierzycy ugotowanej
250 g soczewicy ugotowanej
2 słodkie ziemniaki
5 marchewek
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
1 seler
1 cebula
1 łyżeczka ostrej papryki
500 ml wywaru warzywnego
500 ml passaty pomidorowej
natka pietruszki
sól, pieprz 
oliwa z oliwek 

****

INGREDIENTI

250 g di ceci lessati
250 g di lenticchie già cotte
2 patate dolci
5 carote
3 spicchi d'aglio
3 foglie di alloro
1 sedano rapa
1 cipolla
1 cucchiaino di peperoncino
500 ml di brodo vegetale
500 ml di passata
prezzemolo
sale, pepe 
olio d'oliva 




PRZYGOTOWANIE

Obieramy ziemniaki, które kroimy w kostkę ok. 2 cm.
Obieramy seler i marchewki, warzywa kroimy w pionowe słupki.
Obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki.


****

PREPARAZIONE

Pelate le patate dolci, tagliateli a dadini di circa 2 cm.
Pelate il sedano rapa e le carote, tagliateli a bastoncini.
Sbucciate le cipolle e tagliatele a fettine sottili.




W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebulę do miękkości. Po ok. 5 minutach dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, słodkie ziemniaki, marchewki oraz seler. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate pomidorową oraz listki laurowe. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.

****

In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla per circa 5 minuti. Aggiungete 3 spicchi d'aglio tritati, le patate dolci, le carote e il sedano rapa. Spolverizzate con una presa di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro, il brodo vegetale e le foglie di alloro. Mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 25 minuti.




Do ugotowanych warzyw dodajemy soczewicę i ciecierzycę. Zupę podgotowujemy ok. 5 minut.

****

Aggiungete i ceci e le lenticchie. Lasciate cuocere ancora circa 5 minuti.




Przed podaniem zupę dekorujemy natką pietruszki. 

****

Servite la zuppa con prezzemolo tritato.


Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Wygląda na niezwykle aromatyczną i rozgrzewającą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ci za wiadomość i odwiedziny! pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger