30.1.17

Waniliowy ryż na mleku z nutką cynamonu (Risolatte con cannella e vaniglia)

Ryż na mleku aromatyzowany cynamonem, wanilią i skórką  z cytryny, prosty i szybki w przygotowaniu deser, uwielbiany przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wystarczy tylko kilka składników, żeby wyczarować coś pysznego. Smacznego!


****

Il risolatte aromatizzato con vaniglia, cannella e scorza di limone è un dolce al cucchiaio, facile e veloce da realizzare. Basteranno pochi ingredienti per ottenere un dessert da leccarsi i baffi. Buon appetito!




SKŁADNIKI na 4 porcje

1 litr mleka
300 g ryż
50 g cukru
1 cytryna
1 laska wanilii
1 laska cynamonu


****

INGREDIENTI per 4 porzioni

1 l di latte
300 g di riso
50 g di zucchero
1 cytryna
1 bacca di vaniglia
1 stecca di cannella





PRZYGOTOWANIE

W garnuszku podgrzewamy mleko z laską cynamonu. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier i ziarenka wanilii wraz z wydrążoną laska wanilii. Całość zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.
Do gotującego się mleka dosypujemy ryż. Wszystko dokładnie mieszamy i na małym ogniu gotujemy ok. 25-30 minut.
Pod koniec gotowania z ryżu wyjmujemy laskę cynamonu i wanilii.


****

PREPARAZIONE

In una pentola versate il latte con una stecca di cannella e fatelo scaldare. Incidete la bacca di vaniglia e prelevate i semini interni. Uniteli al latte insieme con la stecca di vaniglia. Aggiungete la scorza grattugiata del limone e lo zucchero. Mescolate bene il tutto. Portate a bollore.
A questo punto aggiungete il riso. Lasciate cuocere per circa 25-30 minuti a fuoco dolce mescolando di tanto in tanto.
Alla fine della preparazione, eliminate la stecca di cannella e la bacca di vaniglia.




Ugotowany ryż przekładamy do małych miseczek. Oprószamy cynamonem lub kakao i dekorujemy skórką z cytryny.  


****

Trasferite il risolatte in piccole ciotoline. Spolverizzate con la cannella o con il cacao amaro. Decorate con la scorza di limone.



 Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger