26.1.17

Risotto z grzybami i rozmarynem (Risotto con funghi pioppini e rosmarino)





SKŁADNIKI 

250 g ryż
300 g grzybów 
2 szalotki
500 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wina
40 g masła 
2-3 gałązki rozmarynu
sól, pieprz  
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

250 g di riso

300 g di funghi pioppini
2 scalogni
500 ml di brodo vegetale
150 ml di vino bianco
40 g di burro
2-3 rametti di rosmarino
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki, małe grzybki wystarczy przekroić na pół.
  2. Rozmaryn drobno siekamy.
  3. Na roztopionym maśle (10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki.
  4. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut.
  5. Ryż zalewamy białym winem, gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje. 
  6. Dodajemy drobno pokrojony rozmaryn oraz grzyby.
  7. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Do risotto dodajemy sól, pieprz oraz resztę masła. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty.
  8. Risotto dekorujemy świeżym pieprzem i startym parmezanem.

****

PREPARAZIONE
  1. Pulite i funghi, poi tagliateli a fettine.
  2. Tritate finemente il rosmarino e gli scalogni.
  3. In una padella scaldate il burro (10 grammi) con 2 cucchiai di olio di oliva, poi versate gli scalogni tagliati a dadini, facendo soffriggere a fuoco moderato.
  4. Aggiungete il riso e fatelo tostare per circa 1-2 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  5. Versate il vino bianco, fate evaporare mescolando di tanto in tanto.
  6. Unite i funghi pioppini e il rosmarino tritato.
  7. A questo punto aggiungete progressivamente il brodo caldo. Cuocete il risotto per circa 18-20 minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta, aspettando che sia assorbito il precedente prima di aggiungerne altro. A fine cottura insaporite con il sale e il pepe. Aggiungete il burro rimasto. Coprite il risotto e lasciatelo per 1-2 minuti.
  8. Servite il risotto con una spolverata di pepe macinato fresco e parmigiano grattugiato.



Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Kocham grzyby! :) A w risotto jeszcze nie jadłam.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger