17.1.17

Pieczona frittata z burakami (Frittata con barbabietole al forno)

Uwielbiam buraki pod każdą postacią, zwłaszcza w formie pesto. Załączam Wam link do tego pysznego dania.

Tym razem chciałam podzielić się z Wami przepisem na pieczoną frittatę z burakami, z dodatkiem koziego sera i tymianku. Bardzo pyszna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Smacznego! 


****

Mi piacciono molto le barbabietole, indifferentemente dal modo con cui vengono preparate. Se devo però scegliere, prediligo gli spaghetti con il pesto di barbabietole di cui fornisco qui il link per la ricetta.

Oggi Vi propongo invece una deliziosa frittata al forno con l’aggiunta delle barbabietole, del pecorino, il tutto aromatizzato con del timo. Trattasi di un piatto molto semplice e veloce da realizzare. Buon appetito!






SKŁADNIKI

8 jaj
400 g ugotowanych buraków
100 g ricotty koziej
40 g sera pecorino
tymianek
sól, pieprz
oliwa z oliwek

****

INGREDIENTI

8 uova
400 g di barbabietole cotte
100 g di ricotta di pecora
40 g di pecorino
timo
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

W misce ubijamy jaja z ricottą, startym serem pecorino. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola sbattete le uova con la ricotta. Aggiungete il pecorino grattugiato e il timo. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto.




Ugotowane i obrane buraki kroimy na cienkie plasterki.


****

Tagliate le barbabietole a fettine sottili.





Masę jajeczną przelewamy do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry buraków. Przed pieczeniem frittatę oprószamy 1-2 łyżkami sera pecorino. 


****

Versate il composto dentro una teglia da 20 cm di diametro foderata con carta da forno. Unite le barbabietole a fettine. Spolverate la superficie della frittata con 1-2 cucchiai di pecorino grattugiato.





Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


****

Infornate la frittata per circa 35-40 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.



Smacznego :) Buon appetito :)

Mam smaka na buraka

8 komentarzy:

  1. Kolor ma obłędny. Fajny pomysł na wykorzystanie buraka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ci za odwiedziny i wiadomość! uściski :)

      Usuń
  2. Wspaniała! Musi smakować niesamowicie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Gosiu! Frittata smakowała wszystkim, nie został nawet okruszek. Polecam i życzę smacznego :)

      Usuń
  3. od razu poproszę dwa kawałki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, tylko dwa? ;) przesyłam Ci co najmniej trzy :))) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Dziękuję za przyłączenie sie do buraczanej akcji! Sì, davvero! La tua frittata è deliziosa ;-). Pozdrawiam, Angela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciao Angela :) dziękuję Ci za dołączenie przepisu do akcji, grazie mille e buona giornata :))) Magda

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger