18.1.17

Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami (Pasta con sgombro, olive, acciughe e capperi)




SKŁADNIKI

300 g makaronu razowego
150 g filetów z makreli
80 g czarnych oliwek
25 g anchois w oleju
2 łyżki kaparó
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

300 g di pasta integrale
150 g di filetti di sgombro
80 g di olive nere
25 g di acciughe
2 cucchiai di capperi
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Filety z makreli kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm.
  3. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kawałki ryby. Po ok. 2 minutach do ryby dodajemy kapary, pokrojone oliwki z anchois. Doprawiamy pieprzem (w tym przepisie nie używam soli, ponieważ anchois, kapary i oliwki są dosyć słone). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut. 
  4. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, mieszamy. 
  5. Makaron dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

****

PREPARAZIONE
  1. Cuocete la pasta al dente.
  2. Tagliate i filetti di sgombro a pezzi di circa 2 cm.
  3. In una padella scaldate 2 cucchiai di olio, aggiungete i pezzi di pesce. Lasciate cuocere a fuoco vivace. Dopo 2 minuti aggiungete le olive nere tagliate a dadini, i capperi e le acciughe tritate. Lasciate cuocere per circa 5 minuti.
  4. Scolate la pasta e trasferitela in padella. Mescolate bene il tutto.
  5. Decorata la pasta con il prezzemolo tritato.




Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger