13.1.17

Ciasto pomarańczowo-ananasowe (Torta di ananas e arancia)

Uwielbiam wilgotne i aromatyczne ciasta, którego każdy kęs rozpuszcza się w ustach. Takie własnie jest ciasto z dzisiejszego wpisu. Ciasto niesamowicie delikatne, miękkie, pachnące pomarańczami, z dodatkiem świeżego ananasa. Ciasto w sam raz do niedzielnej kawy lub herbaty. Smacznego!


****

Adoro le torte morbide e molto aromatiche, che si sciolgono in bocca. Oggi volevo condividere con Voi questa gustosissima ricetta. Si tratta di una torta soffice con pezzetti di ananas fresco e aromatizzata all'arancia. La torta perfetta per accompagnare un tè o un caffè. Buon appetito!




SKŁADNIKI

300 g miąższu ananasa
225 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
8 g proszku do pieczenia
2 jaja
2 pomarańcze


****

INGREDIENTI

300 g di polpa di ananas
225 g di farina
100 g di burro
50 g di zucchero
8 g di lievito in polvere per dolci
2 uova
2 arance




PRZYGOTOWANIE


Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jaja, startą skórkę z 2 pomarańczy i rozpuszczone masło. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Na koniec do ciasta dodajemy miąższ ananasa pokrojony w kostkę. Ciasto dokładnie mieszamy.


****

PREPARAZIONE

Sciogliete il burro sul fuoco a fiamma media. Lasciate raffreddare.
In una ciotola mescolate la farina con il lievito vanigliato, aggiungete lo zucchero, le uova, la scorza dell'arancia grattugiata e il burro fuso.
Per ultimo aggiungete la polpa di ananas tagliata a cubetti. Mescolate bene il tutto.





Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

****

Imburrate una tortiera (circa 25 cm di diametro) e versate il composto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti.




Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.

****

Decorate la torta con la glassa a base di succo d'arancia e zucchero a velo.


Smacznego :) Buon appetito :)

4 komentarze:

  1. Cudowne,też gustuję w takich ciastach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lauro, dziękuję Ci za odwiedziny i komentarz :)
      moc uścisków :)))

      Usuń
  2. Bardzo ładnie wygląda. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Julio za wiadomość i odwiedziny! uściski:)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger