12.1.17

Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania (Pane integrale allo yogurt, senza lievitazione)

Uwielbiam zapach pieczonego chleba w domu. Staram się piec chleb jak najczęściej, ale gdy mam niewiele czasu, wtedy sięgam po szybkie przepisy. 
Właśnie takim szybkim przepisem chciałam się z Wami podzielić. Chleb razowy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, w środku jest puszysty i bardzo delikatny w smaku. Chleb nie wymaga wyrastania, w godzinę mamy przygotowany gorący i pachnący bochenek. Dodatkowym plusem chleba jest jego długo utrzymująca się świeżość. Mam nadziejęże będzie Wam smakował. Smacznego!

****

Adoro il profumo del pane appena uscito dal forno. Spesso faccio il pane in casa, ma quando non ho tanto tempo da dedicare alla cucina, uso delle ricette di veloce realizzazione.
Oggi volevo condividere con Voi questa ricetta semplice e veloce. Sto parlando del pane integrale allo yogurt. Il pane è croccante fuori e assolutamente morbido e dal gusto delicato all’interno. Il pane non necessita di lievitazione: questo ci permetterà di avere una pagnotta calda e fragrante in solo un'ora. Un altro vantaggio sarà la freschezza di lunga durata. Spero Vi piacerà. Buon appetito!





SKŁADNIKI

180 g mąki pszennej 
180 g mąki razowej 
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli 


****

INGREDIENTI

180 g di farina 0
180 g di farina integrale 
300 g di yogurt bianco
2 cucchiaini di lievito per torte salate
1/2 cucchiaino di bicarbonato
1/2 cucchiaino di sale




PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy oba rodzaje mąki. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do środka wlewamy jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. 

****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate la farina integrale con la farina 0. Aggiungete il bicarbonato, il sale e il lievito per torte salate. Nell'impasto versate lo yogurt a temperatura ambiente.




Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie zwarte. Z ciasta formujemy kulę.


****

Impastate fino ad ottenere un impasto ben compatto. Date la forma rotonda all'impasto.






Chleb wykładamy na blachę pokryt
ą papierem do pieczenia. Wierzch chleba delikatnie nacinamy, oprószamy mąką.

****

Mettete il pane in una teglia precedentemente foderata con della carta forno. Incidete delicatamente la superficie e cospargetela con della farina.




Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-35 minut.


****

Infornate il pane in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 30-35 minuti.



Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger