29.1.17

Bigos staropolski (Cassoeula polacca con crauti)

Na blogu jest sporo dań kuchni włoskiej, ale nie zapominam o kuchni polskiej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bigos staropolski z przepisu mojej babci. Bigos z dodatkiem suszonej śliwki, grzybów, czerwonego wina, aromatyzowany świeżymi ziołami. Smacznego!

****

Il bigos è un piatto tipico della tradizione culinaria polacca, che ricalca la versione italiana conosciuta come cassoeula. Il bigos viene realizzato con i crauti, la verza, i funghi secchi, le prugne secche, la porchetta, il tutto aromatizzato con l'aggiunta di alloro, maggiorana, rosmarino e vino rosso. Buon appetito!




SKŁADNIKI

500 g białej kapusty
500 g mieszanych mięs (pieczonych lub kawałków wędlin)
1 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
3 kwaskowate jabłka
2 cebule
20 suszonych śliwek
150 ml czerwonego wytrawnego wina
3 gałązki majeranku
3 gałązki rozmarynu
3 listki laurowe
sól, pieprz, cukier


PRZYGOTOWANIE
  1. Suszone grzyby namaczamy w ciepłej wodzie ok. 30 minut. 
  2. Suszone śliwki namaczany w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, ok. 30 minut.
  3. Suszone grzyby i śliwki odsączamy, kroimy na grubsze kawałki.
  4. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Kapustę kiszoną drobno kroimy.
  6. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy.
  7. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Do cebuli dodajemy oba rodzaje kapusty. Całość zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do kapusty dodajemy starte jabłka, mięso pokrojone w kostkę, grzyby wraz z wodą po ich namoczeniu oraz suszone śliwki. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy zioła: listki laurowe, rozmaryn i majeranek.
  8. Bigos gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.


****

INGREDIENTI

500 g di verza
500 g di porchetta
1 kg di crauti
50 g di funghi secchi
3 mele
2 cipolle
20 prugne secche
150 ml di vino rosso
3 rametti di maggiorana
3 rametti di rosmarino
3 foglie di alloro
sale, pepe, zucchero


PREPARAZIONE
  1. Mettete i funghi secchi in una ciotola con acqua calda. Lasciateli in ammollo per circa 30 minuti. 
  2. In un'altra ciotola mettete le prugne secche e lasciatele in ammollo per circa 30 minuti.
  3. Strizzate i funghi secchi e le prugne, tagliateli grossolanamente. 
  4. Sbucciate le mele, grattugiatele grossolanamente.
  5. Tritate finemente i crauti e la verza.
  6. Tagliate finemente le cipolle.
  7. Mettete l'olio in una pentola capiente, unite le cipolle. Fatele soffriggere per alcuni minuti. Aggiungete le verza, i crauti e 200 m di acqua calda. Coprite con il coperchio e lasciate cuocere per circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto. Aggiungete le prugne secche, i funghi secchi, l'acqua di ammollo, le mele, la porchetta tagliata a dadini e il vino rosso. Insaporite con il sale, il pepe. Aggiungete le erbe aromatiche: alloro, rosmarino e maggiorana. Mescolate bene il tutto.
  8. Coprite e lasciate cuocere per circa 1 ora a fuoco dolce, mescolando di tanto in tanto.


Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger