16.12.16

Zimowe herbaty energetyczne pachnące świętami

Zimowe herbaty pachnące świętami, błyskawicznie rozgrzewają, poprawiają nastrój, pobudzają do działania. Napoje o cudownym aromacie przypraw i smaku świeżych cytrusów. Smacznego! 




NAPAR IMBIROWY


Obieramy i kroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkatałowej, sok i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Gorący napar przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem.


HERBATA Z GOŹDZIKAMI I CYTRYNĄ  


Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, oraz 5 goździków. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gorący napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy miodem. 


HERBATA Z GOŹDZIKAMI I POMARAŃCZĄ 


Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, szczyptę gałki muszkatałowej, 5 goździków oraz laskę cynamonu. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gorący napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka plasterków pomarańczy, dosładzamy miodem.  


HERBATA MIĘTOWA Z ANYŻEM I CYNAMONEM


Do 1 litra wrzącej wody wrzucamy gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu, 4 goździki, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.
Do wody wrzucamy 5 gałązek świeżej mięty lub 4 torebki mięty do zaparzania. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 2-3 minut. Gorący napar przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem.


HERBATA Z KARDAMONEM


Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, laskę cynamonu, 5 goździków, 5 ziaren kardamonu oraz szczyptę imbiru. Herbatę gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minut. Gorący napar przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem.


HERBATA Z KARDAMONEM I MLEKIEM 


Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, 5 ziaren kardamonu, 5 goździków, szczyptę imbiru i cynamonu. Herbatę gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 100 ml ciepłego mleka. Gorący napar przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem.


HERBATA Z WANILIĄ I CYNAMONEM 


Do 1 litra wrzącej wody wrzucamy 4 łyżki czarnej liściastej herbaty, laskę wanilii i laskę cynamonu. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gorącą herbatę przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem. 


CZARNA HERBATA Z IMBIREM
Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, kilka plasterków obranego imbiru. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gorący napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy miodem. 

Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger