21.12.16

Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia)




SKŁADNIKI

4 steki z tuńczyka
1 awokado
2 pomarańcze
2 limonki
1 czerwona cebula
kolendra
sól, pieprz  
oliwa z oliwek

****

INGREDIENTI

4 filetti di tonno
1 avocado
2 arance
2 lime
1 cipolla rossa
coriandolo
sale, pepe
olio d' oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Pomarańcze filetujemy na cząstki bez błonek.
  3. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry. Awokado kroimy w kostkę.
  4. W miseczce mieszamy sok z pomarańczy, sok z limonki, doprawiamy kolendrą, solą i pieprzem. Dodajemy pomarańcze, cebulę i awokado. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
  5. Steki z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem. Rybę grillujemy ok. 2 minut z każdej strony.
  6. Steki serwujemy z dodatkiem salsy, kawałkami limonki i listkami świeżej kolendry.
****

PREPARAZIONE
  1. Pulite la cipolla e tagliatela a fette sottili.
  2. Sbucciate a vivo le arance, poi affettatela.
  3. Tagliate a metà l'avocado, pelatelo e tagliate la polpa a dadini.
  4. In una ciotola mescolate il succo d'arancia, il succo di lime, il coriandolo tritato, la cipolla, le arance e l'avocado. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Lasciate riposare in frigo per circa 15 minuti.
  5. Grigliate i filetti di tonno per circa 2 minuti per lato. Aggiustate di sale e di pepe.
  6. Servite il tonno con la salsa, decorate con le fettine di lime e il coriandolo fresco.


Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger