9.12.16

Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami (Torta di crepes con verdure grigliate)

Efektowny torcik naleśnikowy, przekładany grillowaną cukinią, bakłażanem, marchewką i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego, aromatyzowany oregano oraz czosnkiem. Smacznego!


****

La torta di crepes e farcita con polpa di pomodoro, verdure come carote, zucchine, melanzana e spinaci. La torta è saporita grazie all'aggiunta di parmigiano reggiano grattugiato, rosmarino e aglio. Buon appetito!



SKŁADNIKI

Ciasto na naleśniki
250 g mąki pszennej
500 ml mleka
3 jaja
30 g masła   

Farsz
2 marchewki
2 cukinie
1 bakłażan
200 g szpinaku
400 g polpy z pomidorów
100 g parmezanu
2 ząbki czosnku
suszone oregano
sól, pieprz    
oliwa z oliwek


****

PREPARAZIONE

Impasto per crepes
250 g di farina
500 ml di latte
3 uova
30 g di burro   

Ripieno
2 carote
2 zucchine
1 melanzana
200 g di spinaci
400 g di polpa di pomodoro
100 g di parmigiano
2 spicchi d'aglio
origano secco
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

Farsz
  1. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie, pionowe plastry. Blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 3 min. Osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Oczyszczamy cukinie i bakłażana. Kroimy w cienkie, pionowe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa grillujemy ok. 3 minut.
  3. Szpinak myjemy, oczyszczamy, po czym podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wyciskamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. W miseczce mieszamy polpę z pomidorów, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem.
Naleśniki
  1. W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta.
  2. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy ok. 1 minuty. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy do jego zrumienienia. W ten sposób smażymy resztę naleśników.  
Tort naleśnikowy
  1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy układamy pierwszy naleśnik, który smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy plastry marchewki, którą posypujemy startym parmezanem. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem, który podobnie jak wcześniej smarujemy sosem pomidorowym. Układamy plastry bakłażana, który posypujemy startym parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy tortu, wykorzystując resztę warzyw.
  2. Tort naleśnikowy podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.


****

PREPARAZIONE

Crepes
  1. Rompete le uova in una ciotola e sbattetele con una frusta. Aggiungete il latte e il burro sciolto, mescolate bene. Per ultimo aggiungete la farina setacciata con un pizzico di sale. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  2. Coprite la ciotola con della pellicola e lasciate riposare per circa 30 minuti in frigorifero.
  3. Scaldate una padella antiaderente adatta per le crepes. Versate un mestolo di impasto distribuendolo su tutta la superficie. Dopo 1 minuto girate le crepes e fate cuocere la crepes sull’altro lato. Ripetete questa operazione fino a finire l’impasto.
Ripieno
  1. Lavate e pelate le carote. Tagliate le carote a strisce sottili e allungate. Lessate le carote in acqua bollente per circa 3 minuti, poi asciugatele bene.
  2. Lavate le zucchine e la melanzana e privatele delle estremità. Tagliate le verdure a strisce allungate. Grigliatele per circa 3 minuti. Aggiustate di sale e di pepe.
  3. Lavate gli spinaci e fateli rosolare in padella con un filo d’olio oliva per circa 3 minuti. Aggiustate di sale e di pepe. Strizzate bene gli spinaci e tritateli.
  4. In una ciotola mescolate la polpa di pomodoro con 2 spicchi d'aglio tritati. Condite con l'origano, il sale e il pepe.
Torta di crepes
  1. Prendete una tortiera foderata con della carta da forno. Mettete la prima crepe e spalmate con sugo di pomodoro. Aggiungete le carote e distribuitele su tutta la superficie. Spolverate con del parmigiano grattugiato. Ricoprite lo strato con un’altra crepe. Spalmate con sugo di pomodoro e unite le melanzane grigliate. Spolverate di nuovo con del parmigiano e procedete nello stesso modo con le rimanenti verdure. Terminate la composizione della torta con l'ultimo strato di crepe e sugo di pomodoro. Spolverate il tutto con parmigiano grattugiato.
  2. Cuocete la torta di crepes in forno statico preriscaldato a 180°C per circa 20-25 minuti.






Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Od dawna chciałam odmienić moje naleśniki - klasyczne z farszem serowym na słono czy szpinakiem, a dla dzieci na słodko dżem/ser zwyczajnie się zaczynają nudzić. Ale kiedy widzę ten przepis już wiem, co przygotuje na sobotni obiad - Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis :)
      Ja tez byłam już znudzona standardowymi naleśnikami i wymyśliłam sobie taki warzywny torcik, który wszystkim bardzo smakował :) Życze Ci smacznego i pozdrawiam cieplutko!!!

      Ps. Dzięki Twojemu komentarzowi odkryłam Wasz sklep. Super, że macie możliwość wysyłki zagranicznej. Po świętach robię u Was zakupy!!!

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger