14.12.16

Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio)





SKŁADNIKI 

250 g ryż
100 g wędzonego łososia
1 szalotka
2 fenkuły 
500 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wina
40 g masła 
sól, pieprz  
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

250 g di riso

100 g di salmone affumicato
1 scalogno
2 finocchio
500 ml di brodo vegetale
150 ml di vino bianco
40 g di burro
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Na roztopionym maśle (10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę.
  2. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę.
  3. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje. 
  4. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.
  5. Do risotto dodajemy sól, pieprz, resztę masła i łososia pokrojonego w kostkę. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty.
  6. Risotto dekorujemy świeżym koperkiem.

****

PREPARAZIONE
  1. In una padella scaldiamo il burro (10 grammi) con 2 cucchiai di olio di oliva, poi versiamo lo scalogno tagliato a dadini, facendo soffriggere a fuoco moderato.
  2. Versiamo il riso e facciamolo tostare per 2 minuti, mescolando di tanto in tanto. Aggiungiamo i finocchi tagliati a dadini e 50 g di salmone affumicato tagliato a listarelle.
  3. Versiamo il vino bianco, facciamo evaporare mescolando di tanto in tanto.
  4. Aggiungiamo progressivamente il brodo caldo. Cuociamo il risotto per circa 18-20 minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta, aspettando che sia assorbito il precedente prima di aggiungerne altro.
  5. A fine cottura insaporite con il sale, il pepe, il resto del burro e il salmone affumicato tagliato a dadini. Copriamo il risotto e lasciamolo per 1-2 minuti.
  6. Guarniamo il risotto con aneto fresco.


Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Lubię fenkuł, ale z risotto jeszcze go nie jadłam. :)
    https://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Risotto jest pyszne, bardzo kremowe a fenkuł dodaje mu niezwykłego smaku. Smacznego :) pozdrawiam Cię cieplutko :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger