19.12.16

Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi)




SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g mielonego mięsa z kurczaka
300 g pieczarek
30 g suszonych grzybów
60 g szynki wędzonej typu speck
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 jajo
tymianek
natka pietruszki
suszone oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

1 rotolo di pasta sfoglia
400 g di carne tritata di pollo
300 g di funghi champignon
30 g di funghi secchi
60 g di speck
3 cucchiai di concentrato di pomodoro
2 scalogni
2 spicchi d'aglio
1 uovo
timo
prezzemolo
origano secco
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

  1. Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na patelni z 2-3 łyżkami oliwy, 2 ząbkami czosnku i 3-4 gałązkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Namoczone grzyby, odciskamy i drobno kroimy.
  3. Na patelni z 3-4 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojone szalotki. Dodajemy mielone mięso, całość podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i posiekaną natkę pietruszki. 
  5. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia.
  6. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy.
  7. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck.
  8. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

****

PREPARAZIONE

  1. Tagliate i funghi champignon a fettine sottili. Rosolateli  in un tegame con 2-3 cucchiai di olio, 2 spicchi d'aglio e 3-4 rametti di timo. Aggiustate di sale e di pepe. Lasciate raffreddare.
  2. Mettete i funghi secchi in ammollo in acqua bollente mezz'ora prima di utilizzarli. Strizzate i funghi e tagliateli finemente.
  3. Rosolate in un tegame con 3-4 cucchiai 2 scalogni tritati finemente, poi la carne tritata e l'origano secco. Aggiustate di sale e di pepe. Lasciate raffreddare.
  4. In una ciotola mescolate i funghi secchi, i funghi champignon, la carne, il prezzemolo tritato, 1 uovo e 3 cucchiai di concentrato di pomodoro.
  5. Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo.
  6. Sistemate dentro il ripieno di carne.
  7. Ricoprite la torta con le fettine di speck.
  8. Cuocete la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 25-30 minuti.







Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger