2.12.16

Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia)

Już upiekłyśmy pierwszą część świątecznych ciasteczek. Wiele z nich trafiło do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka na święta, ale wątpię, czy doczeka choćby Mikołajek;) Nasze ulubione ciasteczka z pomarańczą, bardzo aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!

****

Abbiamo già preparato la prima tranche di biscottini natalizi. Una parte è già stata utilizzata per il calendario dell’avvento di Emma, mentre quanto avanzato spero allieterà le prossime feste, anche se penso che non dureranno fino al 6 dicembre, giorno di San Nicola. Del resto questi biscottini all’arancia oltre ad essere molto veloci da realizzare, sono anche i nostri preferiti. Buon appetito!





SKŁADNIKI

400 g mąki 
200 g masła
100 g cukru
1 pomarańcza 
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego

Lukier
120 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy


****

INGREDIENTI

400 g di farina
200 g di burro
100 g di zucchero
1 arancia
1 confezione di vanillina
1 cucchiaino di lievito vanigliato
2 cucchiai di yogurt bianco

Glassa
120 g di zucchero a velo
2-3 cucchiai di succo d'arancia






PRZYGOTOWANIE
  1. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy oraz jogurt mieszamy na jednolitą masę.
  2. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy ciasteczka.
  4. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Ciasteczka dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate il burro ammorbidito con lo zucchero, la vanillina e 2 cucchiai di yogurt bianco.
  2. Aggiungete la farina setacciata con il lievito vanigliato e per ultimo la scorza grattugiata dell'arancia. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  3. Stendete l'impasto e con degli stampini ricavate delle sagome. 
  4. Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15 minuti. Lasciate raffreddare. 
  5. Decorate i biscotti con la glassa preparata con lo zucchero a velo e succo d'arancia.


Smacznego:) Buon appetito:)

2 komentarze:

  1. Bardzo podobne ciasteczka robiłam w zeszłym roku i wyszło przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, są naprawdę pyszne. Już 2 razy dorabiałam, bo tak szybko znikały ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger