5.12.16

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami (Arrosto all'arancia e prosciutto crudo)



SKŁADNIKI

1 kg schabu
3 pomarańcze
6 szalotek
200 g szynki parmeńskiej
5 łyżek koniaku
świeży rozmaryn
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

1 kg di lonza di maiale
3 arance
6 scalogni
200 g di prosciutto crudo
5 cucchiai di cognac
rosmarino
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem. 
  2. Schab owijamy szynką parmeńską.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. 
  4. Mięso układamy w naczyniu. Obok mięsa wykładamy kawałki pomarańczy, połówki szalotek i 4-5 gałązek świeżego rozmarynu. Na koniec mięso polewamy koniakiem.
  5. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia.


****

PREPARAZIONE
  1. Pulite la lonza di maiale, rimuovete il grasso e le nervature esterne. Aggiustate di sale e di pepe.
  2. Avvolgete la carne nelle fette di prosciutto crudo.
  3. Sistematela in una teglia unta con un filo di olio. 
  4. Unite le arance tagliate a fette, gli scalogni tagliati a metà e 4-5 rametti di rosmarino fresco. Per ultimo bagnate la carne con 5 cucchiai di cognac.
  5. Cuocete la lonza di maiale in forno già caldo a 180 gradi per circa 40-45 minuti, bagnando ogni tanto la carne con un po' del fondo di cottura.




Smacznego:) Buon appetito:)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger