12.12.16

Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso)

Dorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Polecam serdecznie!


****

L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma. La ricetta è ideale per gli amanti del pesce. Buon appetito!





SKŁADNIKI

2 dorady
2 pomarańcze 
2 limonki
50 g suszonej żurawiny
4 goździki 
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
świeży rozmaryn
sól, pieprz  
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

2 orate
2 arance
2 lime
50 g di mirtilli rossi
4 chiodi di garofano
1/2 cucchiaino di cannella
1/2 cucchiaino di zenzero
rosmarino 
sale, pepe
olio d'oliva



    PRZYGOTOWANIE

  1. Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Każ rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Przygotowujemy sos do pieczenia: mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Dokładnie mieszamy.
  3. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, po czym polewamy przygotowanym sosem. Wierzch ryby obkładamy plastrami pomarańczy, żurawiną, 2-3 gałązkami rozmarynu. Na koniec całość spryskujemy odrobiną oliwy.
  4. Rybę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Pulite le orate e riempite la cavità con 2 chiodi di garofano, un pezzo d'arancia, un pezzo di lime e un ciuffetto di rosmarino. Aggiustate di sale e di pepe.
  2. Preparate la salsa mescolando il succo di lime e d'arancia con 1/2 cucchiaino di cannella e 1/2 cucchiaino di zenzero. Mescolate bene il tutto.
  3. Trasferite le orate in una teglia da forno. Bagnatele con la salsa. Unite l'arancia tagliata a fettine, i mirtilli rossi e 2-3 rametti di rosmarino. Aggiungete un filo d'olio.
  4. Infornate le orate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 20 minuti.




Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger