15.12.16

Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato)

Na naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć marynowanego łososia w soli, pieprzu, cukrze i koperku. Łososia serwuję zazwyczaj z salsą na bazie musztardy, jogurtu i koperku. Przygotowanie łososia nie wymaga dużej pracy, musimy być tylko cierpliwi i przeznaczyć ok. 24 godzin na marynowanie ryby w lodówce. Smacznego!  


****

Settimana prossima avremo già la Vigilia di Natale, e sulla nostra tavola non potrà mancare il salmone marinato con il sale, pepe, zucchero e aneto. Il salmone viene servito con una salsa a base di mostarda, yogurt e aneto. La preparazione non richiede un grande lavoro, dovremo solo essere pazienti nel far marinare il salmone in frigorifero per circa 24 ore. Buon appetito!





SKŁADNIKI

Łosoś
400 g świeżego łososia ze skórą 
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki grubej soli
2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
1-2 cytryny
koperek

Salsa
100 g jogurtu naturalnego
50 g musztardy
koperek


****

INGREDIENTI

Salmone
400 g di salmone fresco
3 cucchiai di zucchero di canna
3 cucchiai di sale grosso
2 cucchiai di pepe nero in grani
1-2 limoni
aneto

Salsa
100 g di yogurt bianco
50 g di senape
aneto





PRZYGOTOWANIE
  1. Łososia dokładnie myjemy i oczyszczamy z łusek.
  2. W miseczce mieszamy cukier, sól i pieprz rozgnieciony w moździerzu.
  3. W naczyniu układamy łososia skórą do dołu. Rybę nacieramy przyprawami a wierzch obkładamy posiekanym koperkiem.
  4. Łososia przykrywamy folią spożywczą, obciążamy np. deseczką, 1-2 słoikami  i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. 
  5. W międzyczasie przygotowujemy salsę: mieszamy jogurt z musztardą i posiekanym koperkiem.
  6. Zamarynowanego łososia oczyszczamy z marynaty. Kroimy w cienkie plasterki.
  7. Łososia podajemy z salsą, udekorowanego skórką z cytryny i świeżym koperkiem.


****

PREPARAZIONE
  1. Lavate il salmone e asciugatelo bene.
  2. In una ciotola mescolate lo zucchero, il sale grosso e il pepe nero macinato.
  3. In una pirofila con bordi alti trasferite il salmone con la pelle rivolta verso il basso. Spolverizzate il salmone con la salamoia e l'aneto tritato. 
  4. Coprite il salmone con la pellicola, un tagliere e un peso. Mettete il salmone in frigorifero per almeno 24 ore.
  5. Nel frattempo prepariamo la salsa mescolando yogurt bianco, senape e aneto tritato.
  6. Al termine della marinatura pulite il salmone per togliere il sale e il pepe, poi tagliate il salmone a fettine.
  7. Decorate il salmone con la scorza di limone e aneto tritato. Servitelo con la salsa.






Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger