20.12.16

Girlanda z imbirowych ciasteczek (Ghirlanda di biscotti di zenzero)





SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej
125 g masła 
80 g cukru trzcinowego 
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka imbiru w proszku


****

INGREDIENTI

250 g di farina
125 di burro
80 g di zucchero di canna
1 vanillina
1 uovo
1/2 cucchiaino di noce moscata
1 cucchiaino di lievito vanigliato
1 cucchiaino di cannella
1 cucchiaio di zenzero in polvere




PRZYGOTOWANIE
  1. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałką muszkatałową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Ciasteczka dekorujemy lukrem.

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate la farina setacciata con il lievito vanigliato, lo zucchero di canna, la vanillina, la cannella, lo zenzero e la noce moscata. Aggiungete il burro ammorbidito tagliato a pezzetti e l'uovo. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. 
  2. Formate una palla avvolgetela nella pellicola e lasciatela riposare in frigo per circa 30 minuti.
  3. Stendete l'impasto e con degli stampini ricavate delle sagome, lo spessore deve essere di circa 5 mm.
  4. Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15-20 minuti. Lasciate raffreddare. 
  5. Decorate i biscotti con la glassa.
Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger