23.12.16

Ciasteczka cynamonowo-miodowe (Biscotti al miele e cannella)




SKŁADNIKI

400 g mąki pszennej
150 g masła
1 cukier waniliowy
3 żółtka
5 łyżek miodu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia


****

INGREDIENTI

400 g di farina 00
150 g di burro
1 bustina di vanillina
3 tuorli
5 cucchiai di miele
2 cucchiaini di cannella
1 cucchiaino di lievito vanigliato




PRZYGOTOWANIE
  1. Miksujemy miękkie masło pokrojone w kostkę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, miód, cukier waniliowy oraz cynamon. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Ciasteczka dekorujemy lukrem.

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate il burro ammorbidito tagliato a pezzetti, la farina setacciata con il lievito vanigliato, il miele, la vanillina, la cannella e i tuorli. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. 
  2. Formate una palla avvolgetela nella pellicola e lasciatela riposare in frigo per circa 30 minuti.
  3. Stendete l'impasto e con degli stampini ricavate delle sagome, lo spessore deve essere di circa 5 mm.
  4. Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15 minuti. Lasciate raffreddare. 
  5. Decorate i biscotti con la glassa.
Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016 Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger