6.12.16

Babà w rumie (Babà al rhum)

Babà w rumie (Baba al rhum), babeczki z ciasta drożdżowego nasączone syropem rumowym, aromatyzowane sokiem z pomarańczy i cytryny. Wypiek, którego zapach roznoszący się po całym domu, kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia.
Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. Połączenie tych smaków wykorzystał jeden z francuskich cukierników, który stworzył dla króla babeczki idealne, delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nasączane rumem. Nazwa babeczki pochodzi natomiast od ulubionego bohatera książki króla, Ali Baby.
Babà w rumie ma polskie korzenie, ale olbrzymią popularność zyskała we Francji a we Włoszech jest do dostępna prawie w każdej cukierni. Smacznego!





SKŁADNIKI na 10 sztuk

Ciasto
220 g mąki pszennej
25 g masła
3 jaja
7 g suszonych drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
50 g rodzynek
150 ml rumu

Syrop
300 ml wody
200 g cukru
1 pomarańcza
1 cytryna


****

INGREDIENTI per 10 pezzi

Impasto
220 g di farina
25 g di burro
3 uova
7 g di lievito secco
1 cucchiaio di zucchero
un pizzico di sale
50 g di uva sultanina
150 ml di rhum

Sciroppo
300 ml d'acqua
200 g di zucchero
1 arancia
1 limone





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie babeczek rozpoczynamy od namoczenia rodzynek w rumie, przez ok. 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami. Dodajemy jajka i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Do wyrobionego ciasta dodajemy odsączone rodzynki z rumu. Rum odstawiamy, wykorzystamy go później do przygotowania syropu. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
  4. Foremki do babà powinny być dość wąskie i wysokie. Foremki dokładnie smarujemy masłem.
  5. Ciasto przekładamy do foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut.
  6. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Przygotowanie syropu zaczynamy od wymieszania w garnuszku wody, cukru, soku i skórki z pomarańczy oraz cytryny. Syrop gotujemy ok. 3 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy rum po namoczonych rodzynkach.
  8. Babeczki namaczamy w ciepłym syropie przez ok. 2 min. Babeczki powinny dość dobrze nasiąknąć syropem.
  9. Babà dekorujemy skórką z pomarańczy i cytryny.

****

PREPARAZIONE
  1. Ammollate l'uvetta nel rhum.
  2. In una ciotola setacciate la farina. Unite lo zucchero, il sale e per ultimo il lievito di birra in polvere. Aggiungete le uova e il burro ammorbidito tagliato a pezzetti. Lavorate l'impasto finché non è liscio.
  3. Aggiungete l'uvetta ben scolata, tenendo da parte il rhum. Lavorate l'impasto finché tutto si unisce.
  4. Preparate gli stampini adatti per babà, spennellateli con un filo di burro.
  5. Trasferite l'impasto in 10 stampini, riempiendoli per un terzo. Coprite gli stampini con la pellicola e fate lievitare in un luogo tiepido per almeno 30 minuti.
  6. Cuocete i babà in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 10-15 minuti. Lasciate raffreddare su una gratella.
  7. Per preparare lo sciroppo versate in una casseruola 300 ml d'acqua, lo zucchero, la scorza e il succo dell'arancia e del limone. Fate bollire per circa 3 minuti. Per ultimo aggiungete il rhum.
  8. Inzuppate bene i babà nella bagna tiepida per circa 2 minuti.
  9. Decorate i babà con la scorza di arancia e limone.









Smacznego:) Buon appetito:)

6 komentarzy:

  1. wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję Ci bardzo za komentarz!!! pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mniam, wygląda niezwykle smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato! Dziękuję Ci za tak miłe komentarze :) pozdrawiam :)))

      Usuń
  3. Fajna baba :)Wygląda bardzo apetycznie! mniam

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za komentarz :))) Wesołych Świąt!!!

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger