10.11.16

Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele)

Przepyszny torcik czekoladowo-jabłkowy, pachnący cynamonem, oblany polewą z gorzkiej czekolady. Idealne ciasto dla wielbicieli jabłek i czekolady. Smacznego!

****

La torta di cioccolato e mele con ganache al cioccolato fondente, profumata alla cannella. E' un dolce ideale per gli amanti del cioccolato e delle mele. Buon appetito!





SKŁADNIKI

1 kg jabłek
150 g masła
150 g mąki   
100 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła


****

INGREDIENTI

1 kg di mele
150 g di burro
150 g di farina  
100 g di zucchero
3 uova
1 cucchiaino di cannella
2 cucchiaini di lievito vanigliato
2 cucchiai di cacao 

Ganache al cioccolato:
200 g di cioccolato fondente
50 g di burro





PRZYGOTOWANIE
  1. Masło o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku.
  2. Mąkę przesiewamy z kakao. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy.
  3. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce.
  4. Formę do pieczenia (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta przekładamy do formy. Na ciasto wykładamy starte jabłka, które przykrywamy resztą ciasta.
  5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Przygotowujemy polewę: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Tort dekorujemy polewą czekoladową.

****


PREPARAZIONE
  1. Montate il burro ammorbidito e lo zucchero, aggiungendo un uovo alla volta.
  2. Per ultimo aggiungete la farina setacciata con il lievito vanigliato, il cacao amaro, un cucchiaino di cannella e un pizzico di sale. Mescolate bene il tutto.
  3. Lavate e sbucciate le mele, grattugiatele grossolanamente.
  4. Foderate una tortiera di circa 24 cm con carta da forno. Versate 2/3 dell'impasto, poi le mele grattugiate. Infine coprite il tutto con il resto dell'impasto.
  5. Cuocete la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per 50-60 minuti. Sfornate la torta e fatela raffreddare su una gratella.
  6. Preparate la ganache al cioccolato. Sciogliete il cioccolato a bagnomaria con il burro e lasciatelo raffreddare. Per ultimo decorate la torta con la ganache.






Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger