17.11.16

Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive)

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie odmówić. Mimo, że na początku podchodziłam do niego sceptycznie z powodu dużej ilości dymki, smak calzone rozwiał moje wątpliwości. Ciasto drożdżowe w idealny sposób łączy słodkawy smak cebulek, słony anchois i delikatność oliwek. Smacznego!


****

Vorrei condividere con Voi una tipica ricetta italiana che più precisamente proviene dalla regione Puglia. Trattasi nello specifico del calzone con le cipolle. La ricetta che è tramandata di generazione in generazione, mi è stata svelata dalla nonna di mio marito. Il calzone è realizzato con della pasta lievitata con un ripieno di cipollotti, olive nere, olive verdi e acciughe. Questa ricetta è talmente invitante che difficilmente si potrà rinunciare ad assaggiarne una fetta. Buon appetito!




SKŁADNIKI

Ciasto
500 g maki pszennej
7 g suszonych drożdży
300 ml wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
20 g oleju extravergine

Farsz
1 kg cebuli dymki
30 g czarnych oliwek
30 g zielonych oliwek
40 g anchois w oleju
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

Impasto
500 g maki pszennej
7 g di lievito di birra secco
300 ml di acqua
1 cucchiaio di sale
1 cucchiaino di zucchero
20 g di olio extravergine d'oliva

Ripieno
1 kg di cipollotti
30 g di olive verdi
30 g di olive nere
40 g di acciughe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami, cukier i 100 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając resztę wody, sól i oliwę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 2 godziny.
  2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone oliwki i anchois. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Formę do pieczenia o średnicy 25 cm smarujemy oliwą.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość 4-5 cm większą niż wymiar formy. Ciasto wykładamy do formy, dokładnie dociskając do dna i boków formy. Na ciasto wykładamy farsz, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto sklejamy zawijając brzegi. Wierzch calzone smarujemy oliwą i posypujemy łyżeczką cukru. 
  5. Calzone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. Come prima cosa, iniziate a preparare l'impasto. In una ciotola versate la farina. Aggiungete il lievito di birra secco, lo zucchero e 100 g d'acqua tiepida. Iniziate ad impastare. Aggiungete il resto dell’acqua, il sale e l'olio. Continuate ad impastare fino ad ottenere un impasto morbido ed elastico. Inserite l'impasto in una ciotola spolverizzata con farina sul fondo. Coprite con pellicola e mettete a lievitare per almeno 2 ore.
  2. A questo punto preparate la farcitura del calzone. Pulite i cipollotti, tagliateli grossolanamente. Fate scaldare un filo di olio in una padella. Unite i cipollotti e fateli saltare per circa 15 minuti. Aggiustate con sale e pepe. Aggiungete le olive tagliate a pezzetti e le acciughe tagliate grossolanamente. Mescolate e lasciate raffredare. 
  3. Spennellate con l’olio una teglia del diametro di 25cm.
  4. Dividete l'impasto in due parti. Stendete il primo con l'aiuto di un mattarello e mettelo nella teglia. Lasciate circa 4-5 cm di pasta all'esterno. Farcite il calzone con il ripieno. Stendete il secondo pezzo di pasta e mettela sopra la farcitura. Chiudete il calzone piegando i lati del bordo. Spennellate la superficie del calzone con dell’olio e cospergetela con lo zucchero.
  5. Infornate il calzone in forno preriscaldato a 180°C per 35-40 minuti. 




Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger