8.11.16

Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca)

Pieczona frittata z dynią, z dodatkiem wędzonej szynki, aromatyzowana świeżą szałwią i tymiankiem, to niezwykle smaczne ale również szybkie i proste danie. Smacznego!

****

La frittata al forno con zucca è un piatto molto semplice e veloce da preparare. La frittata viene preparata con l'aggiunta di speck e aromatizzata alla salvia e al timo. Buon appetito!





SKŁADNIKI

400 g miąższu z dyni
100 g sera pecorino lub parmigiano
100 g szynki wędzonej tzw. speck
6 jaj
1 cebula
tymianek
szałwia
sol, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

400 g di polpa di zucca
100 g di pecorino
100 g di speck
6 uova
1 cipolla
timo
salvia
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. 
  2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy dynię, 3 listki szałwii, 3 gałązki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. W misce ubijamy jaja ze startym serem pecorino. Dodajemy dynię i speck pokrojony w kawałeczki.
  4. Całość przelewamy do formy do pieczenia (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate la polpa di zucca a cubetti.
  2. Scaldate l'olio in una padella. Aggiungete la cipolla tagliata a fettine sottili e lasciatela cuocere dolcemente. Per ultimo aggiungete la zucca, 3 foglie di salvia e 3 rametti di timo. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate cuocere per circa 10 minuti, mescolando ogni tanto.
  3. In una ciotola sbattete le uova. Aggiungete il pecorino grattugiato, la zucca e lo speck tagliato a dadini. Amalgamate bene gli ingredienti.
  4. Foderate una teglia rettangolare di 20x30 cm con carta da forno. Versate nella teglia la zucca con le uova e speck.
  5. Cuocete la frittata in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti.





Smacznego :) Buon appetito :)

Danie pachnące ziołami 3

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam fritatty z dynią. Po przeczytaniu Twojego przepisu na pewno zrobię. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julia, cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis. Daj znać, jak smakowało. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Ciekawe, fritatta dość często u nas gości ale z dynią - ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Moniko za komentarz :) U nas frittata też często gości na stole a ta z dynią jest naszą ulubioną. Mam nadzieje, że i Wam będzie smakowała, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger