16.11.16

Pappardelle w sosie cytrynowym z suszonymi pomidorami (Pappardelle con salsa al limone e pomodori secchi)





SKŁADNIKI

300 g makaronu typu pappardelle

50 g masła
30 g suszonych pomidorów
20 g parmezanu
2 cytryny
10 listków bazylii
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

300 g di pappardelle

50 g di burro
30 g di pomodori secchi
20 g di parmigiano
2 limoni
10 foglie di basilico
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Pappardelle gotujemy al dente.
  2. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu.
  3. W misce mieszamy rozpuszczone masło, świeżo zmielony pieprz, drobno pokrojone suszony pomidory, bazylię, starty parmezan oraz skórkę otartą z 2 cytryn i sok z połowy cytryny. Na koniec dodajemy 50 ml wody po ugotowanym makaronie.
  4. Makaron odsączamy, po czym przekładamy do miski z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Makaron dekorujemy bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.

****

PREPARAZIONE
  1. Cuocete la pasta al dente.
  2. Fate sciogliere il burro.
  3. In una ciotola aggiungete il burro sciolto, il pepe macinato, i pomodori secchi tagliati finemente, il basilico tritato, il parmigiano grattugiato, la buccia grattugiata dei limoni e il succo di mezzo limone.
  4. Scolate la pasta. Condite la pasta con la salsa di limone.
  5. Spolverizzate la pasta con il parmigiano e il pepe macinato. Decorate con il basilico.






Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger