24.11.16

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu i masła (Muffin con mandorle e mandarini, senza glutine e burro)

Muffiny, które możemy jeść bez poczucia winy;) przygotowane z mąki migdałowej, mąki ziemniaczanej, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Aromatyzowane sokiem i skórką z mandarynek. Po ich upieczeniu w całym domu pachnie zbliżającymi się świętami. Smacznego!

****

I muffin senza sensi di colpa;) sono preparati con farina di mandorle, fecola di patate, senza glutine, senza burro e senza latte. I muffin aromatizzati con succo e scorza grattugiata di mandarini. Buon appetito!





SKŁADNIKI

200 g mąki migdałowej
50 g mąki ziemniaczanej 
100 g cukru 
6 mandarynek
4 jaja
szczypta soli

Krem
250 g serka philadelphia
50 g cukru pudru
1 mandarynka

****

INGREDIENTI

200 g di farina di mandorle
50 g di fecola di patate
100 g di zucchero
6 mandarini
4 uova
un pizzico di sale

Crema
250 g di philadelphia
50 g di zucchero a velo
1 mandarino




PRZYGOTOWANIE
  1. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 
  2. Dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z 2 mandarynek i sok z mandarynek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta.
  4. Ciasto przekładamy do papierowych foremek.
  5. Muffiny pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone muffiny odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Muffiny dekorujemy kremem z serka philadelphia, cukru pudru i otartej skórki z 1 mandarynki.

****

PREPARAZIONE
  1. Montate i tuorli con lo zucchero, fino a renderli chiari e spumosi.
  2. Aggiungete la farina di mandorle, la fecola di patate, la scorza grattugiata di 2 mandarini e il succo di mandarini. Mescolate bene il tutto.
  3. Unite gli albumi montati a neve con un pizzico di sale. Amalgamate bene gli ingredienti.
  4. Riempite gli stampi con l'impasto per i muffin. 
  5. Cuocete per 15-20 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. Lasciate raffreddare su una gratella.
  6. Per decorare potete preparare la crema a base di philadelphia, zucchero a velo e scorza di mandarino.




Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger