23.11.16

Hummus z warzywami w wersji kolorowej (Hummus colorato con verdure)

Popularny hummus z ciecierzycą  wzbogaciłam kolorowymi warzywami, uzyskując dodatkowy smak, aromat i kolor, cieszący oko. 
Przygotowałam trzy wersje hummusu. Pierwsza z dodatkiem buraka, czerwonej fasolki, aromatyzowana kuminem i sokiem z cytryny. Druga wersja hummusu z awokado i natką pietruszki, aromatyzowana sokiem z cytryny i czosnkiem. Trzecia wersja hummusu z marchewką i kurkumą. Smacznego!

****

L'hummus di ceci con aggiunta di verdure è ancora più saporito e gustoso, una delizia per gli occhi e il palato.
Ho preparato tre versioni di hummus. L'hummus con barbabietola, fagioli rossi e aromatizzato con cumino e succo do limone. L'hummus con avocado e prezzemolo, aromatizzato con succo di limone e aglio. E ultimo l'hummus di carote e curcuma. Buon appetito!





SKŁADNIKI

Hummus z buraka i czerwonej fasoli
1 duży burak
50 g ciecierzycy
50 g czerwonej fasoli
1/2 łyżeczki kuminu
1 cytryna
1 ząbek 
sól, pieprz 
oliwa extravergine

Hummus z awokado i ciecierzycy
1 awokado
100 g ciecierzycy
1 cytryna
1 ząbek 
natka pietruszki
sól, pieprz 
oliwa extravergine

Hummus z marchewki i ciecierzycy
2 marchewki
100 g ciecierzycy
1 cytryna
1 ząbek 
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz 
oliwa extravergine

****

INGREDIENTI

Hummus di barbabietola e fagioli rossi
1 barbabietola
50 g di ceci
50 g di fagioli rossi
1/2 cucchiaino di cumino
1 limone
1 spicchio d'aglio
sale, pepe
olio extravergine d'oliva

Hummus di avocado e ceci
1 avocado
100 g di ceci
1 limone
1 spicchio d'aglio
prezzemolo
sale, pepe
olio extravergine d'oliva

Hummus di carote e ceci
2 carote
100 g di ceci
1/2 cucchiaino di curcuma
1 limone
1 spicchio d'aglio
sale, pepe
olio extravergine d'oliva




PRZYGOTOWANIE

Hummus z buraka i czerwonej fasoli

Ugotowanego buraka, ciecierzycę i czerwoną fasolę miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, ząbkiem czosnku i oliwą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kuminem. 

****

Hummus di barbabietola e fagioli rossi

Frullate nel mixer una barbabietola già cotta con i ceci, i fagioli rossi, il succo di limone, uno spicchio d'aglio, 1/2 cucchiaino di cumino e oliva extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e di pepe.




Hummus z awokado i ciecierzycy

Miksujemy awokado i ciecierzycę z dodatkiem soku z cytryny, ząbkiem czosnku, natką pietruszki i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

****

Hummus di avocado e ceci

Frullate nel mixer un avocado con i ceci, il succo di limone, uno spicchio d'aglio, prezzemolo e oliva extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e di pepe.




Hummus z marchewki i ciecierzycy

Miksujemy ugotowaną marchewkę i ciecierzycę z dodatkiem soku z cytryny, ząbkiem czosnku i oliwą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą

****

Hummus di carote e ceci

Frullate nel mixer le carote già cotte con i ceci, il succo di limone, uno spicchio d'aglio 1/2 cucchiaino di curcuma e oliva extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e di pepe.




Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne pasty! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Julio :) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger