18.11.16

Dyniowo-jabłkowe pancake (Pancake alla zucca e mela)

Zbliża się weekend a wtedy mamy więcej czasu na spokojne śniadanie. Uwielbiam takie rodzinne, weekendowe chwile, kiedy mamy więcej czasu dla naszych najbliższych a śniadanie możemy celebrować w nieskończoność.
Mam dla Was propozycję na śniadanie w wersji jesiennej. Pyszne dyniowo-jabłkowe pancake, złociste na zewnątrz a w środku pulchne i delikatne, pachnące cynamonem. Życzę Wam spokojnego weekendu i smacznego! 

****

Si avvicina il weekend, momento della settimana in cui abbiamo più tempo per fare una colazione in completo relax. Devo ammettere che adoro celebrare le colazioni del fine settimana, un’occasione unica da condividere con i miei cari. In merito ho per voi una proposta da poter servire per un’ideale colazione autunnale. Trattasi di gustosissimi pancake a base di zucca e mele, dorati all’esterno e morbidi e soffici all’interno. A completare il gusto dei pancake ci penserà un leggero profumo di cannella. Vi auguro buon weekend e buon appetito!




SKŁADNIKI

300 g miąższu z dyni
200 g mąki   
40 g masła
150 ml mleka
1 jabłko
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli


****

INGREDIENTI

300 g di polpa di zucca
200 g di farina
40 g di burro
150 ml di latte
1 mela
1 uovo
2 cucchiai di zucchero di canna
2 cucchiaini di lievito vanigliato
1 cucchiaino di cannella
un pizzico di sale




PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5 minut. Ugotowany miąższ z dyni rozgniatamy widelcem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i do wystygnięcia.
  4. W misce ubijamy jajko z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Na koniec dodajemy starte jabłko i miąższ z dyni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. Na rozgrzanej patelni nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu pancake powinny być złociste na zewnątrz a pulchne w środku.

****

PREPARAZIONE
  1. Lavate la zucca, privatela della buccia e tagliate la polpa a pezzetti. Fatela cuocere al vapore per circa 5 minuti Ponetela in una ciotola e schiacciatela con una forchetta.
  2. Lavate a sbucciate una mela, grattugiatela grossolanamente.
  3. In una padella fate sciogliere il burro, lasciatelo raffreddare.
  4. In una ciotola mischiate l'uovo, il burro fuso, il latte. Aggiungete la farina setacciata con il lievito vanigliato, lo zucchero di canna e la cannella. Per ultimo aggiungete la mela grattugiata e la polpa di zucca. Mescolate bene il tutto.
  5. In una padella versate con un mestolo poco impasto per creare i pancake. I pancake andranno cotti su entrambi lati per circa 2-3 minuti affinchè diventino dorati.



Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger