4.11.16

Ciasto czekoladowo-migdałowe (Torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle)

Ciasto czekoladowo-migdałowe to słodycz, która po prostu rozpuszcza się w ustach i nie można poprzestać na zjedzeniu tylko jednego kawałka.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczy gorzka czekolada, jaja, cukier, masło i migdały w płatkach, aby wyczarować przepyszne ciasto z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i delikatne. Smacznego!

****

La torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle viene preparata senza lievito, con pochi ingredienti come cioccolato fondente, zucchero, uova, burro con l'aggiunta di mandorle.
La torta è croccante all'esterno, mentre soffice all'interno e si scioglie in bocca ad ogni assaggio.
La torta è un dolce molto semplice e veloce da realizzare. Buon appetito!




SKŁADNIKI

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
50 g migdałów w płatkach 
4 jaja
3 łyżki mąki pszennej  
szczypta soli
cukier puder do dekoracji


****

INGREDIENTI

200 g di cioccolato fondente
200 g di burro
100 g di zucchero
50 g di mandorle a lamelle
4 uova
3 cucchiai di farina
un pizzico di sale
zucchero a velo




PRZYGOTOWANIE
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz migdały w płatkach. Na koniec stopniowo dodajemy 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta.
  4. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy o wymiarach 30 cm x 20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  6. Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem i migdałami w płatkach.
****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate grossolanamente il cioccolato fondente e fatelo sciogliere a bagnomaria con il burro a pezzetti. Lasciatelo intiepidire mescolando di tanto in tanto.
  2. Mettete in una ciotola i tuorli, conservando gli albumi. Montate i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere una crema liscia e spumosa. Aggiungete il cioccolato sciolto, e le mandorle a lamelle. Per ultimo aggiungete 3 cucchiai di farina. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  3. Montate gli albumi con un pizzico di sale. Una volta montati gli albumi incorporateli all'impasto. Mescolate bene il tutto.
  4. Foderate con carta da forno una teglia rettangolare di 30 cm x 20 cm e versate l'impasto.
  5. Infornate la torta in forno preriscaldato a 175 gradi per circa 35-40 minuti.
  6. Una volta cotta, lasciate la torta a raffreddare . Potete decorare la torta con lo zucchero a velo e le mandorle a lamelle.






Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Podoba mi się konsystencja ,ta lepkość brownie,pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Lauro za komentarz :) To ostatnio nasze ulubione ciasto, zwłaszcza jak mamy ochotę na coś słodkiego ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger