14.10.16

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate)

Na jesienny, rodzinny obiad proponuję Wam pyszną zapiekankę składającą się z dwóch warstw. Z zewnątrz kremowe purée z ziemniaków i marchewki, a pod nim aromatyczne ragù z mięsa mielonego i grzybów. Danie, które jest ucztą dla podniebienia i radością dla oczu. Smacznego!  

****

Oggi Vi voglio proporre un piatto unico ideale da preparare in autunno. Lo sformato è preparato con gustoso ragù di carne e funghi coperto con uno strato di sfizioso purè di patate e carote. E' un piatto perfetto per un pranzo della domenica in famiglia. Buon appetito!




SKŁADNIKI

500 g mięsa wołowego mielonego
600 g ziemniaków
300 g grzybów 
250 g sosu pomidorowego
25 g masła
łyżki mleka  
łyżki koncentratu pomidorowego
3 marchewki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
suszone oregano
sól, pieprz  


****

INGREDIENTI

500 g di carne di manzo macinata
600 g di patate
300 g di funghi 
250 g di polpa di pomodoro
25 g di burro
4 cucchiai di latte  
2 cucchiai di concentrato di pomodoro
3 carote
2 scalogni
2 spicchi d'aglio
olio d'oliva
prezzemolo
origano secco
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekane szalotki i 2 ząbki czosnku szklimy na oliwie, dodajemy mięso, które podsmażamy kilka minut. Do mięsa dodajemy grzyby, posiekaną natkę pietruszki, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość zagotowujemy i podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut.   
  2. Marchew i ziemniaki gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy i odstawiamy do odparowania na 2-3 minuty. Do gorących ziemniaków i marchewki dodajemy mleko i kawałki masła. Wszystko razem ugniatamy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Mięso wykładamy na dno formy do pieczenia.
  4. Purée układamy na mięso za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche.
  5. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40-50 minut. 

****

PREPARAZIONE
  1. Fate rosolare gli scalogni tritati con 2 spicchi d'aglio. Aggiungete la carne di manzo e cuocetela per alcuni minuti. Per ultimo aggiungete i funghi, il prezzemolo tritato, la polpa di pomodoro e 2 cucchiai di concentrato di pomodoro. Insaporite a piacere con origano, sale e pepe. Portate a ebollizione e fate cuocere per circa 20 minuti.
  2. Cuocete le patate con le carote in acqua salata fino a che saranno tenere. Scolatele e passatele nel passaverdure ancora tiepide. Aggiungete il late e il burro tagliato a pezzetti.
  3. Ponete la carne in una pirofila da forno.
  4. Distribuite il purè di patate e carote sulla carne utilizzando un cucchiaio oppure un sac à poche.
  5. Infornate lo sformato di carne in forno preriscaldato a 190 gradi per circa 40-50 minuti.








Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Jak pięknie to wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za komentarz i za zaproszenie, super blog :)))
      pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger