3.10.16

Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami (Crostata di prugne con crema ai pistacchi)

Tarta na kruchym cieście z maślanym, słodkim kremem pistacjowym i śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca się w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego!   


****

La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale da servire come dessert per finire in modo delizioso un pranzo in famiglia o da accompagnare con una tazzina di caffè. Buon appetito!




SKŁADNIKI

Ciasto
250 g mąki pszennej  
120 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

Krem
115 g pistacji niesolonych wyłuskanych 
125 g masła
100 g mąki pszennej
80 g cukru
2 jaja
300 g śliwek  

****

INGREDIENTI

Pasta frolla
250 g di farina
120 g di burro
100 g di zucchero
1 uovo
1 cucchiaio di acqua fredda
sale

Crema
115 g di pistacchi non salati spellati
125 g di burro
100 g di farina
80 g di zucchero
2 uova
300 g di prugne





PRZYGOTOWANIE
  1. W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto.
  2. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  4. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. 
  5. Śliwki przekrawamy na pól. 
  6. Pistacje mielimy z 2 łyżkami cukru.
  7. Przygotowujemy krem migdałowy: miksujemy miękkie masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy żółtka, następnie mąkę i pistacje cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do kremu.
  8. Krem wykładamy na ciasto. Na wierzch tarty układamy połówki śliwek.
  9. Tartę zapiekamy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być złociste.
  10. Przed podaniem, tartę oprószamy cukrem pudrem.

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate la farina con il burro freddo tagliato a pezzetti. Aggiungete lo zucchero, un uovo, un cucchiaio di acqua fredda e un pizzico di sale. Lavorate il tutto fino ad ottenere un impasto compatto.
  2. Foderate con carta da forno uno stampo per crostata di circa 25 cm di diametro. 
  3. Versate l'impasto dentro lo stampo punzecchiandolo con una forchetta. 
  4. Infornate la crostata per circa 15 minuti in forno preriscaldato a 190 gradi. Lasciate a raffreddare leggermente.
  5. Pulite le prugne e dividetele a metà. 
  6. Frullate i pistacchi spellati con 2 cucchiai di zucchero.
  7. A quel punto iniziate a preparare la crema. Montate il burro ammorbidito con lo zucchero rimasto fino ad ottenere un composto spumoso. Continuando a montare aggiungete i tuorli, poi la farina e i pistacchi. Montate gli albumi a neve e incorporateli al composto. Mescolate bene il tutto.
  8. Versate la crema nello stampo. Disponete le prugne sulla crema.
  9. Infornate la crostata in forno preriscaldato a 180 gradi per 25-30 minuti finché sarà dorata.
  10. Prima di servire, spolverizzate la crostata con dello zucchero a velo.






Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger