13.10.16

Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone)





SKŁADNIKI

3 duże filety z dorsza
1 cytryna
2 marchewki
200 g fasolki szparagowej
300 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietany
4 łyżki mąki 
2 żółtka
oliwa z oliwek
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

3 filetti di merluzzo
1 limone
2 carote
200 g di fagiolini
300 ml di brodo vegetale
50 ml di panna
4 cucchiai di farina
2 tuorli
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Fasolkę szparagową oczyszczamy odcinając końcówki. Marchewkę kroimy w słupki. Warzywa gotujemy al dente. Dokładnie odcedzamy i osuszamy. 
  2. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem.  
  3. Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami.
  4. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  5. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju zasmażamy mąkę, nie rumieniąc. Mieszając trzepaczką, powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy sos na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Sos powinien zgęstnieć i być jednolity. Pod koniec gotowania dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przestudzamy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do sosu dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką.
  6. Sosem zalewamy roladki. Na sosie układamy pozostałe warzywa.
  7. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  8. Upieczone roladki dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny.

****

PREPARAZIONE
  1. Spuntate i fagiolini. Tagliate le carote a bastoncini. Cuocete le verdure al dente in acqua bollente salata, poi scolateli bene.
  2. Cospargete i filetti di merluzzo con sale e pepe.
  3. Le verdure disponete sul pesce. Arrotolate il pesce a involtino fermando con uno stuzzicadenti.
  4. Mettiamo gli involtini in una pirofila precedentemente oliata.
  5. In una padella riscaldate olio. Aggiungete la farina setacciata a pioggia, mescolando con una frusta. Unite poco alla volta il brodo freddo. Cuocete la salsa a fuoco dolce finché la salsa si sarà addensata. Insaporite la salsa con il succo e la scorza grattugiata di un limone. Aromatizzate la salsa con sale e pepe a piacere. Lasciate raffreddare mescolando spesso. Per ultimo aggiungete 2 tuorli, mescolate bene il tutto con la frusta.
  6. Cospargete la salsa sopra gli involtini. Distribuite le verdure rimaste sul fondo di una pirofila.
  7. Infornate gli involtini di merluzzo in forno preriscaldato a 190 gradi per 25-30 minuti.
  8. Decorate gli involtini con aneto e pezzetti di limone.







 Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger