27.10.16

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli, ze szpinakiem i prosciutto crudo (Pasta alla crema di gorgonzola, prosciutto crudo e spinaci)

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli, ze szpinakiem i prosciutto crudo to propozycja na szybki obiad, gdy chcemy zjeść coś ciepłego i pożywnego a nie mamy czasu na długie gotowanie. 
Makaron z intensywnym sosem z gorgonzoli idealnie łączy się ze słodkawym smakiem prosciutto crudo a listki szpinaku dodają daniu koloru i dodatkowego smaku. Niesamowicie aromatyczne danie, pełne smaku. Smacznego!

****

La pasta alla crema di gorgonzola, prosciutto crudo e spinaci è un piatto facile e veloce da preparare, ideale per chi ha poco tempo da dedicare alla cucina. 
La pasta alla crema di gorgonzola è un primo piatto molto gustoso, dal sapore intenso e deciso. L'aroma intenso del gorgonzola si sposa perfettamente con quello aromatico del prosciutto crudo e degli spinaci. Buon appetito!




SKŁADNIKI

320 g dowolnego makaronu
80 g prosciutto crudo
150 g sera gorgonzola
300 g szpinaku
80 ml mleka
s
ól, pieprz   


****

INGREDIENTI


320 g di pasta

80 g di prosciutto crudo

150 g di gorgonzola
300 g di spinaci 
80 ml di latte 
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej i wrzącej wody.
  2. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Prosciutto crudo kroimy w kostkę.
  4. Szpinak myjemy, płuczemy i dobrze osuszamy.
  5. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu rozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem mleka. Dodajemy pokrojoną szynkę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 2-3 minut, często mieszając.
  6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.
  7. Makaron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami szpinaku.

****


PREPARAZIONE
  1. Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere.
  2. Prendete il gorgonzola e tagliatelo a tocchetti. 
  3. Tagliate il prosciutto crudo a dadini. 
  4. Lavate gli spinaci e asciugateli con carta da cucina.
  5. In una padella aggiungete il gorgonzola. Unite il latte per diluire il formaggio. Per ultimo aggiungete il prosciutto crudo e le foglie di spinacini. Fate cuocere a fuoco basso per 2 o 3 minuti. Mescolate ogni tanto. Aggiustate di sale e pepe.
  6. Scolate la pasta e trasferitela in padella insieme alla crema di gorgonzola. Mescolate per amalgamare tutti gli ingredienti. 
  7. Servite la pasta ben calda con una spolverata di pepe macinato fresco. Potete decorare la pasta con qualche foglia di spinaci fresca.





Smacznego :) Buon appetito :)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Kasiu :) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń
  2. Gdybym miała wybrać co jeść przez najbliższe dni, to najchętniej sięgnęłabym po makarony. Widzę, że u Ciebie można znaleźć mnóstwo inspiracji:) Z Twoim blogiem z pewnością nie cierpiałabym na monotonię w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Ewo, bardzo mi miło :) uwielbiam makarony i kuchnię włoską, dlatego często u mnie gości na blogu :) pozdrawiam cieplutko :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger