28.10.16

Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon)

Lasagne z dynią i grzybami to danie typowo jesienne, pełne koloru i intensywnych smaków. Lasagne przygotowałam na bazie makaronu typu lasagne, z dodatkiem podsmażonych pieczarek oraz dyni aromatyzowanej szałwią i tymiankiem. Dodatkowo smak potrawy wzbogaciłam sosem beszamelowym, który nadał lasagne kremowej konsystencji. Smacznego!

****



Le lasagne con zucca e funghi champignon sono un gustoso piatto ricco di sapori e di colori che ricordano l'autunno. Le lasagne sono preparate con degli strati di sfoglie di pasta in cui è stata aggiunta una zucca aromatizzata con della salvia e timo, oltre a dei gustosi funghi champignon. Le lasagne sono condite con della besciamella che conferisce l'adeguata cremosità al nostro piatto. Buon appetito!






SKŁADNIKI

250 g makaronu typu lasagne 
500 g miąższu z dyni
500 g pieczarek
100 g sera mozzarella 
50 g parmezanu
tymianek
szałwia 
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:
500 ml mleka
50 g masła 
50 g mąki pszennej 
gałka muszkatałowa

****

INGREDIENTI

250 g di lasagne 
500 g di zucca 
500 g di funghi champignon
100 g di mozzarella 
50 g di parmigiano reggiano 
timo 
salvia 
sale, pepe
olio extravergine d'oliva 


La besciamella:
500 ml di latte 
50 g di burro 
50 g di farina 00 
noce moscata






PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch dyni układamy kilka gałązek tymianku i listków szałwii. Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
  2. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, po czym na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do masła dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut. Do masła i mąki dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji ciągle mieszając na małym ogniu. 
  4. Zaczynamy układać lasagne. Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, który dokładnie rozprowadzamy. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie plasterki dyni i pieczarek. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem. I tak nakładamy kolejne warstwy lazanii: makaron, plasterki dyni i pieczarek, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji beszamelu i plasterkach dyni. Na wierzch układamy pokrojoną w kawałki mozzarellę.  
  5. Lasagne pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Pulite la zucca, poi tagliatela la polpa di zucca a fettine. Foderate una leccarda con un foglio di carta da forno e distribuite la zucca. Condite con alcune foglie di salvia e il timo. Versate un filo di olio. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete la zucca in forno preriscaldato a 200° per circa 10 minuti.
  2. Tagliate i funghi champignon nel senso della lunghezza. In una padella fate rosolare i funghi con un filo d’olio e un rametto di timo.
  3. Nel frattempo preparate la besciamella. Sciogliete il burro in una casseruola. Quando sarà totalmente sciolto toglietelo dal fuoco. Aggiungete la farina a pioggia. Mescolate bene. Rimettete sul fuoco per rendera la farina leggermente dorata. Per ultimo aggiungete il latte precedentemente riscaldato. Aggiustate di sale, pepe e noce moscata a piacere. Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa.
  4. A questo punto potete comporre le lasagne. Prendete una pirofila e create uno strato di besciamella, poi uno strato di sfoglie di lasagne. Distribuite la zucca e i funghi. Coprite con la besciamella, poi spolverizzate con il parmigiano grattugiato. Proseguite con lo stesso ripieno fino a creare 4 strati. Finite con strato di zucca e besciamella. Infine aggiungete la mozzarella tagliata a dadini.
  5. Infornate in forno preriscaldato a 180°C per 20-25 minuti. 






Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger