26.10.16

Domowy makaron jak u włoskiej mammy




Mimo, że w naszych sklepach makarony są dostępne w niemal każdym kolorze i kształcie, to najbardziej cenimy nasz domowy makaron, który nie można porównywać z żadnym kupnym
Dziś chciałabym przybliżyć Wam kilka porad i pomysłów na przygotowanie prawdziwego domowego makaronu jak u włoskiej mammy. Włoszka, która podzieliła się ze mną swoimi radami na przygotowanie doskonałego makaronu ma ponad 30 letnie doświadczenie w produkcji makaronu.

Porady niezbędne do zrobienia doskonałego domowego makaronu:
  1. Dobre ciasto na makaron jajeczny powinno być przygotowane w proporcjach: 1 jajko na 100 gram mąki.  
  2. Stolnica powinna być zawsze obsypana mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało.
  3. Po wyrobieniu i rozwałkowaniu ciasto powinno schnąć na stolnicy posypanej semolino (gruboziarnistą mąką otrzymaną z pszenicy durum).
  4. Nie możemy za bardzo wysuszyć ciasta, ponieważ podczas gotowania może się łamać.  
  5. Makaron domowy możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce pod warunkiem, że będzie dobrze wysuszony i zamknięty w płóciennych woreczkach obsypanych mąką.
  6. Wysuszony makaron możemy zamrozić w hermetycznie zamkniętych pojemnikach (ok. 2-3 miesięcy). Zamrożonego makaronu nie możemy rozmrażać, lecz bezpośrednio wrzucamy na wrzątek.
  7. Domowy makaron gotujemy ok. 1-3 minuty.



PRZEPIS NA DOMOWY MAKARON

Składniki

500 g mąki   
5 jajek
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Przygotowanie
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i wlewamy oliwę. Mieszamy ciasto, po czym zaczynamy je wyrabiać. W czasie wyrabiania możemy dolać odrobinę letniej wody, gdy ciasto będzie za twarde lub dodać trochę mąki, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie.
  2. Ciasto wyrabiamy ok. 15 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wewnątrz ciasta powinny powstawać banieczki powietrza, które podczas wyrabiania będą strzelać.
  3. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut, aby straciło elastyczność.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na płaty o grubości zalecanej dla danego typu makaronu. Odstawiamy do osuszenia.

PRZEPIS NA DOMOWY MAKARON Z MĄKI ŻYTNIEJ 

Składniki

300 g mąki  
150 g mąki żytniej 
2 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki wody
szczypta soli

Przygotowanie
  1. Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy ubite wcześniej jajka i wlewamy oliwę oraz wodę. Mieszamy ciasto widelcem lub łyżką, po czym zaczynamy je wyrabiać.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na płaty o grubości zalecanej dla danego typu makaronu i odstawiamy do wysuszenia.



KOLOROWY MAKARON

Nasz domowy makaron możemy przygotować również w wersji kolorowej. Wówczas makaron nabierze dodatkowych walorów smakowych i nada potrawom atrakcyjny wygląd.

Do przygotowania kolorowego makaronu możemy wykorzystać wiele warzyw. Przyjmuje sięże do przygotowania ciasta na makaron na 1 jajko przypada 80-90 gram gotowego purèe z warzyw, dobrze odsączonego z wody.

Zielony makaron - możemy przygotować dodając do niego purèe ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty.

Składniki:
500 g maki 
250 g świeżego szpinaku
4 jajka 
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Szpinak obieramy, myjemy i gotujemy ok. 6 minut na małym ogniu w bardzo małej ilości wody. Szpinak odsączamy, drobno siekamy lub mielimy. Szpinak nie powinien być zbyt wodnisty. Możemy go odsączyć na sitku, gdy jest taka potrzeba.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. 

Różowy makaron

Składniki:
500 g maki 
400 g świeżych pomidorów 
3 jajka 
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym mielimy.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy pomidory. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. 

Czerwony makaron - możemy przygotować dodając do niego koncentratu pomidorowego.


Żółty makaron - możemy przygotować dodając do niego odrobinę szafranu.  


Brązowy makaron - możemy przygotować dodając do niego odrobinę kakao.  


Pomarańczowy makaron możemy przygotować dodając do niego purèe z dyni lub marchwi.

Składniki:
500 g maki 
500 g miąższu dyni
3 jajka 
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Miąższ dyni kroimy w cienkie plastry i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę.  
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy dynię. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. 

Makaron z ziołami

Składniki:
500 g maki 
200 g ziół np. bazylia, szczypiorek, tymianek, tymianek
5 jajek 
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Zioła myjemy, osuszamy i bardzo cienko siekamy.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy zioła. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. 

Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger