11.10.16

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone, bez masła (Torta di pere, cioccolato bianco e mascarpone, senza burro)

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto, którego zapach zostawia w domu cudownie słodkawy zapach i nie ma nikogo, kto mógłby mu się oprzeć. Ciasto z kawałkami gruszek i białą czekoladą, do tego zamiast masła wykorzystałam serek mascarpone, który nadał ciastu niesamowitą miękkość i delikatność. Smacznego!   

****

Oggi Vi voglio proporre un delizioso dolce, che appena sfornato invade di buon profumo tutta casa. Trattasi di una torta di semplice e veloce preparazione. La torta viene preparata con pezzetti di pere, cioccolato bianco e mascarpone al posto del burro. Il mascarpone ha dato tantissima morbidezza e delicatezza all'impasto. Buon appetito!




SKŁADNIKI

2-3 gruszki
4 jaja
50 g cukru
100 g białej czekolady
250 g mascarpone
250 g mąki pszennej 
16 g proszku do pieczenia 
szczypta soli


****

INGREDIENTI

2-3 pere
4 uova
50 g di zucchero
100 g di cioccolato bianco
250 g di mascarpone
250 g di farina 00
16 g di lievito per dolci
un pizzico di sale





PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy serek mascarpone. Na koniec wmieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Obieramy gruszki i kroimy w kosteczkę.
  3. Białą czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Gruszki i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  5. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Do formy wlewamy ciasto.
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
  7. Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub potarkowaną białą czekoladą.

****

PREPARAZIONE
  1. Montate le uova con lo zucchero e il pizzico di sale fino ad ottenere un composto chiaro e spumoso. Aggiungete poco a poco la farina setacciata con il lievito per dolci. Mescolate tutti gli ingredienti accuratamente.
  2. Sbucciate le pere e tagliatele a dadini.
  3. Tagliate il cioccolato bianco a pezzetti.
  4. Unite le pere e il cioccolato bianco al composto e amalgamate bene il tutto.
  5. Foderate una teglia con carta da forno o imburrate ed infarinate. Versate l'impasto sulla teglia. 
  6. Infornate la torta per 40-50 minuti in forno preriscaldato a 175 gradi.
  7. Una volta raffreddata, cospargete la torta con lo zucchero a velo o il cioccolato bianco tritato.









Smacznego :) Buon appetito :)

14 komentarzy:

  1. jakie fajne połaczenie składników :) ciasto musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu za komentarz :) polecam, ponieważ ciasto jest obłędne w smaku :)

      Usuń
  2. No coś cudownego! Zakochałam się od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, miło mi, że przepis Ci się spodobał :)

      Usuń
  3. Wow,pysznie wygląda:)Z chęcią wypróbuje przepis. Mam tylko dwa pytania:
    -ile należy dodać proszku do pieczenia?
    -czy ciasto można piec w zwykłej tortownicy, jeżeli tak to czy nie zmienia się czas i temp. pieczenia?
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Karolino :) Ale ze mnie gapa;) już dopisałam proszek do pieczenia do listy składników - 16 gram.
      Jasne, że możesz piec ciasto w zwykłej tortownicy. Piekłam je już kilka razy w tortownicy o średnicy 25 cm. Czas i temperatura taka sama, 175 stopni 40-50 minut.
      Pozdrawiam serdecznie :) Magda

      Usuń
  4. Dziękuje ślicznie za szybką odpowiedź ;) Będę próbowała:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna :) Wypróbuję niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak Ci smakowało, smacznego i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Udało się i smakowało :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Super wiadomość!!! Bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ci za komentarz :) pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger