21.9.16

Quiche z fasolką szparagową w sosie śmietanowo-szafranowym (Quiche con fagiolini in salsa allo zafferano e panna)

Tarta z ciasta francuskiego z fasolką szparagową w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego! 


****

La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito!





SKŁADNIKI 


1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g fasolki szparagowej
200 g ricotty
100 g żółtego sera 
40 g parmezanu
150 ml śmietany  
2 jaja
torebeczka szafranu (ok. 2 gram)
słodka papryka 
sól, pieprz


****

INGREDIENTI


1 confezione di pasta sfoglia

200 g di fagiolini
200 g di ricotta
100 g di formaggio Asiago 
40 g di parmigiano
150 ml di panna
2 uova
1 bustina di zafferano (circa 2 g)
paprica dolce
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolkę szparagową gotujemy al dente, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
  2. W misce ubijamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy ricottę, potarkowany parmezan a na koniec szafran. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy śmietanowo-jajecznej.
  4. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia.
  5. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę ze śmietany, na której układamy ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową.
  6. Quiche pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. Cuocete i fagiolini al dente. Scolateli e lasciateli raffreddare completamente.
  2. In una ciotola montate le uova con la panna, il sale, il pepe e la paprika dolce. Aggiungete la ricotta, il parmigiano grattugiato e lo zafferano. Mescolate bene il tutto.
  3. Tagliate a cubetti il formaggio Asiago e aggiungetelo nel mix di uova e panna.
  4. Srotolate la pasta sfoglia in una teglia foderata con carta da forno.
  5. Distribuite la crema di panna e zafferano sulla quale metterete i fagiolini. 
  6. Infornate la quiche in forno preriscaldato a 180 gradi per 30-40 minuti.












Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger