29.9.16

Pizzette z ciasta francuskiego z pomidorkami i kremem z czarnych oliwek (Pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere)

Pizzette z ciasta francuskiego, zapiekane w kremie z czarnych oliwek z pomidorkami, z dodatkiem świeżej bazylii to szybka i bardzo aromatyczna przystawka. Smacznego!

****

Le pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere , decorate con basilico fresco, sono delle sfiziose pizzette semplice e veloci da realizzare. Buon appetito!




SKŁADNIKI 

ciasto francuskie
100 g pomidorków 
40 g czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka parmezanu
oliwa extra vergine
bazylia
sól, pieprz  


****

INGREDIENTI

pasta sfoglia
100 g di pomodorini
40 g di olive nere
1 spicchio d'aglio
1 cucchiaio di parmigiano
olio extravergine di oliva
basilico
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Blendujemy czarne oliwki, obrany ząbek czosnku z 1 łyżką startego parmezanu na jednolitą masę. Stopniowo dolewamy oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Wykrawamy kółka (ok. 6 cm), których środek nakłuwamy widelcem.
  3. Każde kółeczko smarujemy kremem z oliwek, na które układamy po pomidorku.
  4. Pizzette pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 10-15 minut.
  5. Przed podaniem pizzette dekorujemy świeżą bazylią. 

****


PREPARAZIONE
  1. Frullate nel mixer le olive nere con uno spicchio d'aglio, un cucchiaio di parmigiano grattugiato e olio extravergine di oliva fino ad ottenere una crema liscia.
  2. Stendete la pasta sfoglia e ritagliatela in cerchi (6 cm di diametro), che bucherellerete con una forchetta.
  3. Distribuite la crema di olive sui dischi di pasta sfoglia, lasciando liberi i bordi. Su ogni cerchio disponete un pomodorino.
  4. Infornate le pizzette in forno preriscaldato a 220 gradi per circa 10-15 minuti.
  5. Decorate le pizzette con foglie di basilico.




Smacznego :) Buon appetito :)


2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger