14.9.16

Pieczone pałki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej (Fusi di pollo al forno con salsa al miele, senape e frutta)

Pieczone pałki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej są potrawą prostą w przygotowaniu, jednocześnie bardzo aromatyczną i smaczną. Po upieczeniu skórka kurczaka jest chrupiąca i ładnie zarumieniona, a w środku mięso jest soczyste i miękkie. Smacznego!  


****

I fusi di pollo al forno con salsa al miele, senape e frutta fresca sono un piatto molto semplice ma allo stesso tempo gustoso ed aromatico. Con la cottura al forno, le parte esterna della carne risulterà croccante mentre l'interno rimarrà tenero e morbido. Buon appetito!




SKŁADNIKI

6 pałek z kurczaka
1 jabłko
1 brzoskwinia
6 śliwek
2 ząbki czosnku  
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
łyżek mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek 
sól, pieprz

****

INGREDIENTI

6 fusi di pollo
1 mela
1 pesca
6 prugne
2 spicchi d'aglio 
2 cucchiai di senape
2 cucchiai di miele
5 cucchiai di farina
1 cucchiaino di paprika dolce
1 cucchiaino di timo secco
rametti di rosmarino fresco
olio d'oliva
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso myjemy i osuszamy. 
  2. W miseczce mieszamy mąkę z suszonym tymiankiem, słodką papryką, solą i papryką.  
  3. Mięso nacieramy mąką z przyprawami.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pałki kurczaka ok. 5 min, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę.
  5. W międzyczasie przygotowujemy salse miodowo-musztardową. W miseczce mieszamy musztardę, miód i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Pałki kurczaka dokładnie nacieramy powstałą salsą.
  6. Formę do pieczenia smarujemy olejem. Pałki kurczaka wykładamy na formę. Na wierzchu układamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość spryskujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. 
  7. Pałki kurczaka zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  8. Na koniec szykujemy owoce. Jabłko, brzoskwinie i śliwki kroimy w cienkie plasterki.
  9. Po 30 minutach, do mięsa dodajemy przygotowane owoce. Całość zapiekamy kolejne 25-30 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. Lavate i fusi di pollo sotto l'acqua corrente, poi asciugateli con un panno da cucina.
  2. In una ciotola preparate la panatura: unite la paprika dolce con il timo secco, farina, sale e pepe. Mescolate per amalgamare la panatura. 
  3. Passate i fusi di pollo nella panatura.
  4. Scaldate sul fuoco una padella nella quale metterete le cosce di pollo. Cuocetele per circa 5 minuti, girandole a meta' cottura.
  5. Nel frattempo preparate la salsa. In una ciotola mescolate la senape, il miele e 2 spicchi d'aglio tritati. Spennellate i fusi con la salsa facendola aderire su tutti i lati.
  6. Prendete una teglia e spennellatela con dell'olio. Adagiate i fusi di pollo sulla teglia ed aggiungete i rametti di rosmarino. Regolate di sale e pepe. Per ultimo irrorate i fusi con un filo d'olio.
  7. Infornate i fusi in forno statico preriscaldato a 180 gradi per 30 minuti.
  8. A questo punto preparate la frutta da infornare. Tagliate a spicchi sottili la mela, le prugne e la pesca.
  9. Dopo 30 minuti di cottura, aggiungete la frutta e infornate di nuovo per ulteriori 25-30 minuti.





Smacznego :) Buon appetito :)


2 komentarze:

  1. Apetycznie!
    W sam raz na jesienny, lekki obiad...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu :) to samo pomyslalam, jak zobaczylam gotowe danie. Jesien juz blisko :) Pozdrawiam Cie serdecznie, Magda

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger