26.9.16

Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki (Torta con mandorle, cioccolato e pere senza farina)

W ostatni weekend przygotowałam ciasto z gruszkami, bez mąki pszennej, za to z mąką migdałową i mnóstwem gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło niesamowicie wilgotne, aromatyczne i mocno czekoladowe. Serdecznie Wam polecam i życzę smacznego!

****

Durante il nostro ultimo weekend ho preparato questa soffice torta con mandorle, cioccolato e pere. Un dolce gustoso, soffice e particolare grazie all'aggiunta della farina di mandorle e cioccolato fondente. Buon appetito!




SKŁADNIKI

100 gr mąki migdałowej
100 gr masła 
100 gr cukru
200 gr gorzkiej czekolady
2 gruszki
2 jaja
cukier puder


****

INGREDIENTI

100 g di farina di mandorle
100 g di burro
100 g di zucchero
200 g di cioccolato fondente
2 pere
2 uova
zucchero a velo





PRZYGOTOWANIE
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Miksujemy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę migdałową oraz przestudzoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy je do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
  5. Obrane gruszki kroimy na pół, następnie w plasterki i układamy na wierzch ciasta.
  6. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

****

PREPARAZIONE
  1. Spezzettate il cioccolato fondente e fatelo sciogliere a bagnomaria con il burro. Lasciate raffreddare.
  2. In una ciotola montate i tuorli con lo zucchero. Unite la farina di mandorle, il cioccolato sciolto con il burro e mescolate bene.
  3. Montate gli albumi a neve. Aggiungete gli albumi dentro l'impasto. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  4. Versate il composto in una tortiera da 20 cm di diametro precedentemente foderata con della carta da forno.
  5. Sbucciate le pere, privatele del torsolo e tagliatele a fettine sottili. Sistemate le pere nella tortiera.
  6. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 50 minuti.
  7. Servite la torta spolverizzata con zucchero a velo.





Smacznego :) Buon appetito :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo fajnie! Jestem ciekawa smaku. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ciasto bo jest bardzo smaczne, nie za słodkie i mega wilgotne.
      Dzieki za zaproszenie :) jutro robie Twojego orientalnego kurczaka z dynia, bo bardzo spodobal mi sie przepis i zdjecia super!!!

      Usuń
  2. Ależ kusisz! Temu ciastu bym się nie oparła... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się spodobało :) My też nie mogliśmy się mu oprzeć i aż wstyd się przyznać w jedno popołudnie zostało zjedzone :)))

      Usuń
  3. wygląda na wilgotne ciacho,takie w sam raz do herbaty ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ewo :) ciasto jest bardzo wilgotne i mocno czekoladowe, szybko znika po upieczeniu ;) polecam, bo jest przepyszne :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger