30.9.16

Farfalle alla carbonara z cukinią i groszkiem (Farfalle alla carbonara con zucchine e piselli)

Carbonara w wersji trochę innej, mniej kalorycznej, bez boczku, za to z warzywami: cukinią, groszkiem i kremowym sosie jajeczno-śmietanowym. Makaron jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Smacznego!

****

Pasta alla carbonara in modo diverso, perché senza guanciale, ma con verdure: piselli e zucchine. Senza rinunciare al gusto, la pasta è piu' delicata e leggera ma anche molto gustosa. Buon appetito!





SKŁADNIKI

320 g makaronu typu farfalle
100 g groszku
1 cukinia
2 jaja
100 ml śmietany
80 g grana padano
oliwa z oliwek
sól, pieprz  


****

INGREDIENTI

320 g di farfalle
100 g di piselli
1 zucchina
2 uova
100 ml di panna
80 g di grana padano
olio d' oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Cukinie myjemy i kroimy w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy groszek i cukinie. Warzywa podsmażamy kilka minut.  
  3. W misce trzepaczką mieszamy jaja ze śmietaną, dodajemy starkowany grana padano, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ugotowany makaron przekładamy do patelni z warzywami, mieszamy.
  5. Masę jajeczną wlewamy do patelni z makaronem. Makaron delikatnie mieszamy ze wszystkimi składnikami aż do uzyskanie kremowej konsystencji.
  6. Makaron dekorujemy starkowanym grana padano i mielonym czarnym pieprzem.

****

PREPARAZIONE
  1. Spuntate la zucchina, tagliatela a cubetti.
  2. In una padella scaldate olio, unite i piselli sgranatli e la zucchina tagliata. Fate cuocere le verdure a fuoco vivace per qualche minuto.
  3. In una ciotola mescolate le uova con la panna, il grana padano grattugiato, il sale e il pepe a piacere. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  4. Cuocete la pasta, scolatela al dente e trasferitela nella padella con piselli e zucchine. Mescolate bene. 
  5. Per ultimo versate il composto di uova sulla pasta. Mescolate fino a ottenere una consistenza cremosa.
  6. Servite la pasta con una macinata di pepe. Cospargete con il grana padano grattugiato.






Smacznego :) Buon appetito :)

Jemy sezonowo! Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger