9.9.16

Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco)

Ciasto, które przygotowałam jest jednym z przepisów, który nie wymaga wiele pracy, nie trzeba używać miksera, wystarczy tylko miska, łyżka i kilka składników.
Ciasto przygotowałam bez użycia masła, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki czemu ciasto jest bardzo wilgotne, miękkie i niesamowicie pachnące. Smacznego :)


****

Non credevo che una semplice torta alle prugne potesse essere cosi' gustosa, ma come spesso accade sono le cose piu' semplici ad essere le piu' buone.
Per realizzare la torta di prugne non ho usato il burro ma lo yogurt bianco grazie al quale la consistenza finale risulta particolarmente morbida e soffice. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej   
100 g cukru trzcinowego 
150 g jogurtu naturalnego
500 g śliwek  
16 g di proszku do pieczenia
2 jaja
szczypta soli
cukier puder

****

INGREDIENTI

300 g di farina 00
100 g di zucchero di canna
150 g di yogurt naturale
500 g di prugne
16 g di lievito vanigliato in polvere
2 uova
un pizzico di sale
zucchero a velo





PRZYGOTOWANIE
  1. W misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier trzcinowy, jogurt i jaja (wcześniej delikatnie roztrzepane). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.  
  2. Sliwki kroimy na male kawałki.  
  3. Do ciasta dodajemy śliwki, całość dokładnie mieszamy.
  4. Formę do pieczenia (keksówkę o wymiarach 23x10 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę
  5. Ciasto pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

****


PREPARAZIONE
  1. In una ciotola setacciamo la farina 00, il lievito e un pizzico di sale. Aggiungiamo lo zucchero di canna, lo yogurt e le uova leggermente sbattute. Mescoliamo il tutto.
  2. Tagliamo le prugne a dadini.
  3. Uniamo le prugne all'impasto. Mescoliamo tutti gli ingredienti.
  4. Versiamo il composto in uno stampo da plum cake foderato con della carta da forno.
  5. Inforniamo la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 50-60 minuti.
  6. Una volta raffreddata, spolveriamola la torta con lo zucchero a velo.






Smacznego :) Buon appetito :)

6 komentarzy:

  1. Jakie wymiary formy? Wlasnie sliwki w koszyczku juz czekaja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta użyłam keksówki 23x10cm. Daj znać, jak wyszło. Smacznego :)))

      Usuń
    2. Ciasto pychotka, una delizia proprio :-) czekamy na wiecej przepisow!!

      Usuń
    3. Nawet nie wiesz jak się cieszę, ze tak Ci smakowało :))) pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)))

      Usuń
  2. Ohh, ale pięknie wyrosło. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci ślicznie za tak miłe słowa!!! Pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger