9.8.16

Warzywa zapiekane w aromatycznej oliwie (Verdure al forno con l'olio aromatizzato)

Zapiekany bakłażan, cukinie, pomidory, w aromatyzowanej oliwie  z oliwek z dodatkiem czosnku i tymianku to niezwykle smaczny dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego :) 

****

Le melanzane al forno con zucchine, pomodori, olio di oliva aromatizzato all'aglio e timo rappresenta una portata da poter accompagnare a piatti a base di carne e pesce. Buon appetito:)





SKŁADNIKI

1 bakłażan
2 cukinie
3 pomidory
2 ząbki czosnku
świeży tymianek  
10 łyżek oliwy z oliwek 
sól, pieprz   


****

INGREDIENTI

1 melanzana
2 zucchine
3 pomodori
2 spicchi d'aglio
timo fresco  
10 cucchiai di olio d'oliva 
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana, cukinie i pomidory kroimy w plastry.
  2. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
  3. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem.  
  4. Na dno formy do pieczenia wylewamy 3 łyżki aromatycznej oliwy, po czym wykładamy pokrojone warzywa. Wierzch warzyw kropimy resztą aromatycznej oliwy.  
  5. Warzywa zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed 25-30 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate a fettine le melanzane, le zucchine e i pomodori.
  2. Sbucciate l'aglio e tritatelo finemente.
  3. In una ciotola mescolate l'olio di oliva con l'aglio tritato, le foglie di timo, sale e pepe.
  4. Versate 3 cucchiai di olio aromatizzato sul fondo di una teglia distribuendovi le verdure tagliate a fettine. Cospargete sulle verdure il resto dell'olio aromatizzato.
  5. Infornate le verdure in forno preriscaldato a 180 gradi per 25-30 minuti.







Smacznego :) Buon appetito:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger