5.8.16

Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane")

Uwielbiam kruche tarty, zwłaszcza z owocami, dlatego w okresie letnim przygotowuje je na potęgę. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepyszną tartę z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tartę przygotowałam z dodatkiem mąki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający się w ustach krem migdałowy "frangipane" powstał na bazie mąki migdałowej, masła, cukru i jaj. A do tego morele i mamy cudowny letni przysmak. Smacznego :)  

****

La qui presente crostata e' stata realizzata con la pasta frolla a base di farina di riso e con la crema "frangipane". La crema e' composta da farina di mandorle, burro, uova, zucchero e con l'aggiunta delle albicocche. Il risultato che otterremo sara' particolarmente delizioso; si apprezzerà una crema che si scioglie in bocca oltre alla friabilita' della pasta frolla e alla delicatezza delle albicocche. In altre parole sara' un dessert ideale da poter gustare durante e'estate. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

Tarta
200 g mąki pszennej 00  
50 g mąki ryżowej
80 g cukru 
180 g masła
1 cytryna

Krem
200 g mąki migdałowej
150 g masła
150 g cukru
200 g moreli
2 jaja


****

INGREDIENTI

Crostata
200 g di farina 00
50 g di farina di riso
80 g di zucchero
180 g di burro
1 limone

Crema
200 g di farina di mandorle
150 g di burro
150 g di zucchero
200 g di albicocche
2 uova






PRZYGOTOWANIE
  1. Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką, nadmiar mąki strzepujemy (do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia). 
  2. W mikserze miksujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę. 
  3. Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  4. Schładzamy ciasto ok. 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu, ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Upieczone ciasto powinno być delikatnie złociste.
  5. Przygotowujemy krem migdałowy: miksujemy masło (wcześniej musimy wyjąć je z lodówki) z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i mąkę migdałową, cały czas miksując. Krem wykładamy na ciasto.
  6. Na wierzch tarty układamy połówki moreli.
  7. Tartę zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być złociste.
  8. Tartę oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy migdałami w płatkach.

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate la farina 00 con la farina di riso, lo zucchero, la scorza di limone grattugiata e il burro tagliato a pezzetti.
  2. Foderate con carta da forno uno stampo per crostata di circa 25 cm di diametro. Versate l'impasto dentro lo stampo punzecchiandolo con una forchetta. Lasciatelo quindi a riposare in frigo per circa 30 minuti.
  3. Infornate la crostata per circa 15 minuti in forno preriscaldato a 190 gradi. Lasciate a raffreddare leggermente.
  4. Pulite le albicocche e dividetele a meta'. 
  5. A quel punto iniziate a preparare la crema. Montate il burro ammorbidito con lo zucchero fino ad ottenere un composto spumoso, poi aggiungete le uova e la farina di mandorle. Mescolate bene il tutto.
  6. Versate la crema nello stampo. Disponete le albicocche sulla crema.
  7. Infornate la crostata in forno preriscaldato a 180 gradi per 30 minuti finché sara' dorata.
  8. Prima di servire, spolverizzate la crostata con dello zucchero a velo e con delle mandorle a lamelle.









Smacznego :) Buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger